Néha hallja az ember, hogy kislányok szájába adják azt a mondatot, hogy "anyukám a legjobb barátnőm". Talán nem is olyan sokszor fodult elő ez, csak azért tűnik olyan gyakorinak, mert annyira idegesítő, hogy ezzel akarják hangsúlyozni, hogy a kapcsolat modern és bensőséges. Dehát már miért lenne az anyukája a legjobb barátnője? Anyukája legyen az anyukája, a barátnői pedig a barátnői. Ugyanez az állítás néha barát-barátnő, illetve férj-feleség viszonylatban is elhangzik, de ott már kicsit komplikáltabb a megítélése.

Ha egy pasi azt mondja, hogy neki a legjobb haverja a nője, akkor az ember automatikusan arra gondol, hogy ezek szerint biztos együtt járnak meccsre vagy horgászni és együtt osztályozzák a csajokat a strandon egy egytől tízig terjedő skálán. Ugyanez fordítva az én fejemben úgy néz ki, hogy a hideg téli estéken pedig férj és feleség együtt varrja a keresztszemes öltést Richard Claydermannt hallgatva. Persze tényleg előfordul néha, hogy a két félnek valami csoda folytán ugyanaz a hobbija, például utazás-kirándulás, zene, állatok vagy éppen nemrég olvastam, hogy a sci-fire specializálódott tévécsatornának is dinamikusan emelkedik a nézettsége a nők körében. De az is lehet, hogy aki szerint neki a kedvese egyben a legjobb haverja is, az azt érti ezalatt, hogy mindent meg tudnak és meg is beszélnek egymással.

Valamiért én mégis fenntartással viseltetem azokkal a párokkal szemben, akik demonstratíve a másik legjobb haverjának állítják be egymást, és meglepetésemre a napokban fedeztem fel, hogy a CNN 3 kapcsolati tanácsadója közül kettő egyetért velem ebben. Szerintük túlzás egy szerelmi kapcsolattól elvárni, hogy saját szerepén kívül még a legjobb barát által betöltendő szerepet is ellássa. Persze ha a harmónia olyan totális, hogy minden külön töltött perc kész szenvedés mindkét félnek, akkor annál jobb - de ha egyszer mégiscsak problémák merülnek fel, nagyon is hasznos tud lenni, ha ott van kívülálló félként egy legjobb barát/barátnő, akivel meg lehet beszélni a dolgokat. De persze mindig ott van a harmadik szakértő is, aki szerint meg mire való egy szerelem, ha nem arra, hogy sülve-főve együtt legyünk imádatunk tárgyával. Kedves olvasó, ön kinek ad igazat?