Tegnap óta vetítik az amerikai mozik az Observe and Report című morbid vígjátékot. A főszereplő Seth Rogen humorista, akinek a helyében sok jelentős eddigi filmszerepe közül arra lennénk a legbüszkébbek, hogy benne volt a Donnie Darkóban. Hogy az Observe and Reportra lesz-e oka büszkének lenni, az egyelőre kétséges, sőt, egyre inkább valószínűtlen, ugyanis az amerikai sajtó egy nap alatt "botrányt" kavart a film körül, a "date rape" néven a tengerentúlon túlságosan is jól ismert jelenség révén.

A film egyik jelenetében ugyanis a kelekótya főszereplő végre randira hívja az imádott - szőke - nőt, aki azonban valamivel többet iszik a kelleténél. Hazafelé a lány már rókázik is, ahogy azt kell, a hősszerelmes pedig azzal bizonyítja elszántságát, hogy ennek ellenére megcsókolja betequilázott partnerét. A csaj végül ájultan fekszik az ágyon, de a pasi nem tudja visszafogni magát, és nekilát a szexnek. Mivel az amerikaiak szemében ez kimeríti a szexuális erőszak fogalmát, a filmkészítők azzal próbálták viccessé varázsolni ezt az egyébként nem különösebben kacagtató jelenetet, hogy a csaj egyszer csak magához tér, és azt mondja, hogy "nehogy abbahagyd, bazmeg!" A jelenet legfontosabb részletei a film trélerjének egyik verziójában is láthatók.

Sok országban (így nálunk is) a nemi erőszakkal esik egy megítélés alá, ha egy szexuális aktus fizikailag ugyan nem erőszakos, de a nő - mint a filmben - olyan állapotban van, hogy érdemben se beleegyezni nem tud a szexbe, se tiltakozni nem képes ellene. Ennek megfelelően igen sokan háborodtak fel a fent leírt filmjelent kapcsán, állítva, hogy megpróbálja jó fényben feltüntetni a date rape-eket, vagy legalábbis viccet csinál belőlük.

Hogy ez a jelenség itthon is olyan elterjedt-e, mint amennyire sokat foglalkoznak vele az USA-ban, azt nem tudni, mindenesetre a NaNE oldala sem tud a "randi erőszak"-nál jobban hangzó magyar kifejezést a dologra. Arra mindenesetre a NaNE is felhívja a figyelmet, hogy a nemi erőszak elkövetői leggyakrabban ismerősei az áldozatnak, és hogy az aktusra általában nem az utcán, hanem otthon kerül sor. Előfordulhat, hogy mi azért foglalkozunk kevesebbet a date rape-pel, mert Magyarországon ritkábban fordul elő, hogy egy randi a nő beleegyezése nélkül végződik szexszel? És vajon vicces vagy sértő-e az Observe and Reportból kipécézett jelenet? Beszéljük meg!