És akkor álljon most itt egy eheti sztori egy szökni készülő szerelmespárról és a kapcsolatot helytelenítő szüleik döbbenetes szigoráról. Ha azzal kezdem, hogy Afganisztánban történt meg az eset és a BBC is hírül adta, akkor már biztosra vehető, hogy tragikusan végződött a történet, bár ez a címből is kiderül. A férfi 21, a nő 19 évesek voltak és szerelmesek lettek egymásba, de sajnos a végzet azzal tett keresztbe nekik, hogy szüleik nem engedélyezték számukra a házasságot.

Erre a történelem során minden tisztességes, romantikától fűtött szerelmespárnak az volt mindig is a válasza, hogy megszöknek a szülői házból, összeházasodnak és valahol máshol kezdenek új életet. Ez a bizonyos afgán pár is külföldre próbált kijutni, a szomszédos Iránba, de a határig sajnos nem jutottak el. A szigorú szülők mellett ugyanis azzal is megverte őket a sors, hogy egy Nimroz nevű tartományban éltek, ahova a kormány nem igazán ér el, és a tálibok kezében van a hatalom. Ők utánamentek a szökevényeknek, visszahurcolták őket falujukba, ott pedig a mecset előtt nyilvánosan agyonlőtték őket. A kivégzésre most hétfőn került sor.

Az ő szemükben ugyanis bűnnek számít, ha egy még nem házas férfi és nő nyilvánosan beszélget egymással, vagy akár csak találkoznak, és a konzervatív családok úgy érzik, gyermekeik szégyent hoznak rájuk, ha nem azzal házasodnak össze, akit a szülők kiválasztanak számukra. Ghulam Dastageer Azad kormányzó az AFP hírügynökségnek azonban azt nyilatkozta, hogy éppen azok a vallási vezetők hoztak szégyent az Iszlámra, akik ilyen halálos ítéletet kiadtak és végrehajtottak.