A mai nappal rekordot döntött Fülöp herceg, II. Erzsébet brit királynő férje. A "leghosszabb ideje királyi hitves" címet vette ő most át Charlotte királynétól, aki 1761-ben ment feleségül III. György királyhoz, és 1818-as haláláig az uralkodó oldalán állt.

Az edinburgh-i herceg immár 57 éve és 71 napja, azaz II. Erzsébet 1952. február 6-i megkoronázása óta áll a trón mellett, ezzel lett a rekorder. Fülöp herceg, akiről a Független Hírügynökség összefoglalója szerint a legenda azt tartja, hogy egy korfui konyhaasztalon született, egyébként más rekordot is magáénak mondhat: 87 évével ő a legidősebb királyi házastárs Nagy-Britannia történetében.

Hogy a hosszú, szemlátomást felhőtlen házasság titka mi lehet, arról természetesen az előkelő család tagjai nem nyilatkoznak, ezért csak találgathatunk arról, hogy előny vagy hátrány-e, hogy Fülöp herceg harmadfokú unokatestvére feleségének. 1939-ben ismerkedtek meg egyébként, de a háború miatt csak 1947-ben házasodhattak össze. A frigy kedvéért Fülöp lemondott görög és dán nemesi rangjáról, és a görög katolikus hitről is át kellett igazolnia az Anglikán Egyházba. A korábbi háborús események miatt az esküvőre Fülöp német hercegekkel összeházasodott leánytestvéreit nem hívták meg.