Már önmagában borzasztóan nyomasztó, ha egyszer csak az ember szexuális úton terjedő betegség tüneteit fedezi fel magán. A bajt csak tetézi, hogy ilyenkor ildomos minden olyan korábbi partnert értesíteni, akikre esetleg átragaszthattuk, illetve akitől mi kaphattuk a kórt. Ez annyira kínos tud lenni méghozzá, hogy sokan el is tekintenek a jelenettől, remélve, hogy előbb-utóbb az illető magától is felfedezi a tüneteket.

Azonban minél később veszi észre magán valaki a kórt, annál nagyobb az esélye, hogy addig továbbfertőz, így aztán életbevágóan fontos lehet az exek figyelmeztetése. Ezt a feladatot vállalja magára az inspot.com című oldal, ami már négy éve működik. Az ingyenes szolgáltatás az USA-ból indult ki, és ma már Kanadából és Romániából is igénybe vehető.

Az ötlet rém egyszerű: ha megtudtuk, hogy szexuális úton terjedő betegségben szenvedünk, a site-on megadhatjuk, pontosan melyik kór(ok)ról van szó, beírva azok e-mail-címeit is, akik esetleg szintén megfertőződhettek. A site pedig küld egy-egy (ha akarjuk, névtelen) értesítőt az érintetteknek, egy listát mellékelve, amelyből kiderül, hová tanácsos fordulni vizsgálatokért. Hatféle frappáns-vicces képeslap közül lehet választani, aztán már csak azért kell drukkolni, hogy az üzenet átmenjen a címzett spamszűrőjén. Az ilyesmire szokás mondani: ha egyvalakin segített, már megérte.