A vígjátékok egyik ezerszer feldolgozott jelenete, amikor az egyébként sikeres, erős, nagyhatalmú, stb. férfi félszeg kisfiúvá változva bénázik, ha végre egy gyönyörű nővel hozza össze a sors és romantikusra fordulnak a dolgok. Nemrégiben jelent meg egy könyv arról, hogy a XXI. századra ez "betegség" már a nőkre (is) jellemző. Megannyi olyan sikeres nő van, aki az élet összes többi területén gond nélkül veszi az akadályokat, de ha randiznia kell, azonnal izzadni kezd a tenyere, nem kap levegőt, gyorsabban ver a szíve és mindenféle kényszeres cselekvések lesznek úrrá rajta.

A tünetegyüttes neve Modern Female Dating Anxiety (azaz kb. Modern Női Randiszorongás), és a fogalmat egy amerikai házaspár, Ryan és Jessica Cassaday próbálja bedobni a köztudatba. Egy interjúban azt állítják, a szorongást részben az okozza, hogy a '60-as évekkel és a szexuális forradalommal felborult az a szabályrendszer, ami addig szinte minden részletre kiterjedően megmondta, minek hogyan kell történnie az udvarláskor. Most, hogy egyre kevesebb a szabály, a nők nehezebben találják a helyüket egy kezdődő kapcsolatban, és ez szorongást okozhat.

Másrészt azzal érvel az életmódtanácsadóból és klinikai pszichológusból álló szerzőpár, hogy a sok baj forrása lehet az, hogy a randizáshoz igénybe vesszük a modern telekommunikáció által kínált eszközöket. A folyamatos emailezés, SMS-ek, chatelés, stb. intim légkört tud teremteni már azelőtt is, hogy a pár különösebben hosszú időt töltött volna együtt, vagy akár egyáltalán találkozott volna. Ahhoz, hogy az egyik oldalról ilyen gyorsan kialakulhat az intimitás (illúziója), a másik oldalról nem feltétlenül társul a kapcsolat fizikai vetületének ilyen sebességű fejlődése, és ezt a nők nem is feltétlenül kívánják. A féloldalasság azonban zavart okozhat, ami könnyen szorongáshoz vezet. Hogy a dolgot hogy kell leküzdeni, arra viszont mindenki jöjjön rá magától - vagy persze vegye meg a Ne foglalkozz azzal, hogy fogtok-e valaha találkozni c. könyvet.