Mióta kiderült, hogy a gorillák is szeretnek a szemkontaktust lehetővé tevő misszionárius-pózban szexelni (fotó itt), azóta még biztosabb, hogy ezek a különösen intelligens állatok társas kapcsolataikban is az emberekhez roppant hasonlóan viselkednek. Talán ebből a megfontolásból figyelte egy tudós az atlantai állatkert gorilláit két évig, majd írt egy informatív cikket a témában a New Scientist részére.

A megfigyelt gorillacsoport négy nőstényből és egyetlen hímből állt, és a kutató megfigyelte, hogy a hím által teherbe ejtett nőstény izgatottabban, kihívóbban viselkedett, ha a hím másik nőstény iránt mutatott érdeklődést. Korábban azt hitték, már teherbe ejtett nőstények csak akkor kezdeményeznek szexet egy hímmel, ha azt akarták az illető kangorillával elhitetni, hogy ő lesz a kölykök apja. Ez az elmélet most megdőlt.

Tekintettel arra, hogy ebben a felállásban az apa kilétéhez kétség sem férhetett még egy majom számára sem, a kutató arra a következtetésre jutott, hogy a nőstények féltékenységből próbálják felhívni magukra a hím figyelmét olyan időszakban, amikor éppen nem tudnak teherbe esni. A gorillanők a jelek szerint arra bazíroztak, hogy ha többet szexelnek a hímmel, az nem fogja "elhagyni" őket egy másikért, még akkor is, ha ez a szex biológiai értelemben nem "produktív".