Van, akinek egy megcsalástól erősödik meg a kapcsolata, úgy látszik, mások pedig az anyagi nehézségekből tudnak erőt meríteni (lásd pl. ezt a cikket). Tudom én, hogy amibe nem halunk bele, attól megerősödünk, de hiába tekintek körbe magam körül, nem látok senkit, aki valóban közelebb került volna a kedveséhez, amikor pénzügyi gondok merültek fel. Ellenkezőleg, az anyagi problémák ezerféleképpen képesek mérgezni a hangulatot a legharmonikusabb, évek-évtizedek óta tartó kapcsolatban is. A pénz ugyan tényleg nem boldogít, de a pénztelenség se.

Hogy ne mindig csak másokat elemezzek ki: nálunk örök gumicsont, hogy egyikünk menne inkább csak a Balatonra nyaralni külföld helyett, hogy az év nagy részére maradjon bőven tartalék és télen ne rettegve kelljen kinyitni a gázszámlát, míg a másikunk a hétköznapokban szeret spórolni, és aztán nagykanállal ünnepelni. Egy baráti párnál azonban az anyagi gondok a gumicsont-szintnél komolyabban jelentkeztek. Az esküvő után nem sokkal házépítésbe fogtak, de mire a családi lak elkészült, az azzal kapcsolatos rengeteg stressz és probléma miatt különmentek és beköltözés helyett már vevőt kerestek a háznak.

Ez a tanulmány itt azt mondja, hogy a nők gyakran nem tudják megállni, hogy az anyagi gondokból eredő stresszt ne további pazarló vásárlással próbálják levezetni - ha van, nyilván férjük legnagyobb bosszúságára. Kétségtelen, hogy ez is jellemző felállás, de hallottam én már feleségeket is panaszkodni "pazarló" férjeikre, akik méregdrága kütyüket (a házimozitól az autóig) képesek voltak megvenni "családjuknak", miközben a család másik fele remekül ellett volna a régebbi verdával vagy tévével még pár évig pl. egy mosogatógépért cserébe. És innen már csak egy lépés a "mindig az van, amit te akarsz", a folyamatos sértettség, vagy hogy az egyik fél úgy érzi, feláldozza magát a másikért. És hogy ez hogyan tesz jót a kapcsolatnak, azt képtelen vagyok belátni.