Emlékszik még valaki az 1990-es Zöld kártya című filmre? Arról szól, hogy Andie MacDowell hozzámegy a francia bevándorló Gérard Depardieu-höz, hogy utóbbi megszerezze az USA-ban a letelepedéshez szükséges zöld kártyát, ami nélkül kiutasítás vár rá. A film szerint természetesen a kezdeti bonyodalmak végülis igaz szerelemhez vezetnek, de a svájci parlament szerint az életben nem ez szokott lenni a helyzet.

Így aztán hosszú vita után tegnap megszavazták azt az nem túlzottan romantikus törvénymódosítást (igaz, a törvénymódosítások a legritkább esetben szoktak romantikusak lenni), ami szerint Svájcban már nem elegendő a szerelem a házasságkötéshez, hanem tartózkodási engedély vagy vízum is kell hozzá, akkor is, ha az egyik fél állampolgársággal rendelkezik. Így aztán lehetetlenné váltak az olyan érdekházasságok, mint amiről a film is szól, de természetesen ezáltal ki is zárták az igazi szerelem lehetőségét egy svájci és egy illegális bevándorló között.

Az új szabály az egyik oldalról meglehetősen logikus lépés a svájci állam részéről a szabályokat megkerülni kívánó illegális bevándorlók megfékezésére. A másik oldalról viszont mégiscsak ritka, hogy egy állam megmondja saját polgárainak, hogy kivel köthetnek házasságot, hiszen bizonyos országokban éppen ellenkező a tendencia: már az sincs kikötve, hogy milyen neműnek kell lennie az illetőnek, hát még, hogy honnan származzon. Megígérjük, hogy csak mára, de most egy kicsit behoztuk a politikát a randiblogba. Ki mit szól?