Romantika a Bibliában

2009.05.27. 19:26

Tudta ön, hogy az egyébként meglehetősen romantikamentes Bibliába becsusszant egy óda gyönyörű női mellekhez és egy homoerotika-gyanús férfibarátság is? Pedig így van, és ha botrány lesz, ha nem, közreadjuk ötdarabos összeállításunkat az Ószövetségben felbukkanó kedvenc szerelmeseinkról. Van persze a Bibliában ötnél több pár is, de azért nem sokkal több, tekintettel arra, hogy a Biblia mégsem egy Júlia romantikus füzetek sorozat. De azért reméljük, érdekes lesz kicsit belemélyedni, hogyan ábrázolják ezek a sokezer éves iratok az ókor szerelmeseit, és hogy mit gondolunk róluk manapság.

1. Ádám és Éva - Nem tart sokáig, de a teremtés és a bűnbeesés között van egy pillanat, ahol a Teremtés könyve leírását adja a tökéletes szerelmespárnak. A kép szinte mindenkinek ismerős, mi se részleteznénk túl: Ádám és Éva az Édenkertben meztelenül, de szégyen nélkül, tökéletes harmóniában. Mindez persze csak addig, amíg fel nem tűnik a színen a kígyó és a tiltott gyümölcs...

2. Vőlegény és menyasszony - Az Énekek éneke egy viszonylag rövid könyv, vagy inkább énekgyűjtemény, amiben két névtelen szerelmes, a menyasszony és a vőlegény éneklik meg egymás iránt érzett szerelmüket és vágyódásukat. A versekben Isten neve elő sem fordul, ehelyett ilyeneket mond a vőlegény a menyasszonynak: "A két melled, mint a gidák, a gazella ikrei / amelyek ott legelnek a liliomok közt". Ahol ennél vadabbakat lehet olvasni, az viszont már nem az Ószövetség, hanem a Káma Szútra.

3. Boász és Rut - Rut könyve egy már-már népmesébe illően romantikus sztorit mesél el. Egy idegen, ráadásul özvegyen maradt, azaz nincstelen nő, Rut egy gabonaföldön kénytelen élelmet keresgélni abból, amit az aratók meghagytak. Boász, a föld gazdag tulajdonosa azonban először megszánja az idegen nőt, majd amikor az egy éjszaka felemeli az alvó Boász takaróját és lábához fekszik, belé is szeret. Különböző származás, társadalmi helyzet mit sem számít, a szerelmesek a könyv végén összeházasodnak. Szinte csoda, hogy még nem született hollywoodi szuperprodukció a történetből.

4. Dávid és Jonatán - Nem mi lennénk, ha nem mutatnánk itt rá arra a különleges kapcsolatra, ami az ifjú Dávid és legfőbb ellenségének, Saulnak fia között szövődik Sámuel első könyve szerint. Jonatánnak üldöznie kellett volna Dávidot, mint apja trónját megdönteni készülő ellenlábast, de ehelyett "Jonatán lelkében felébredt a vonzalom Dávid lelke iránt, s Jonatán úgy megszerette, mint saját magát". Ebbe és az ezt követő epizódokba csak a legutóbbi évszázadok láttak bele homoerotikát, de az kétségtelen, hogy a történet szerint Jonatán kész mindent feláldozni, hogy apja helyett Dávidot segítse a trónra. Mindenesetre már Oscar Wilde is rájuk hivatkozott, amikor bíróságon kellett számot adnia arról, hogy az ő lelkében egészen pontosan milyen vonzalom is ébredt fel.

5. Dávid és Batseba - Szintén Dávid, valamivel később, már király korában egy meglehetősen zord történetben válik egy szerelmi háromszög részesévé. A "Dávid bűne" alcím alatt futó epizódban a király palotája tetőteraszáról meglát egy szép asszonyt, aki éppen fürdik. Természetesen rögtön megtetszik neki a gyönyörű Batseba, aki azonban sajnos férjnél van. Dávid ezzel mit sem törődve együtt hál vele és teherbe is ejti. Ezek után kénytelen úgy intézni a hadieseményeket, hogy a mit sem sejtő férj bizonyosan halálát lelje egy csatában, és Dávid ezek után feleségül veszi Batsebát. A király tettéért fia elvesztésével bűnhődik.