A múlt héten került napvilágra egy tanulmány, amely a pénzügyi válság és a kapcsolaton belüli erőszak kérdését feszegeti - természetesen csak az USA-ra koncentrálva. Úgy tűnik, hogy bár a gazdasági nehézségek idején egyre többen keresnek társat, - a tizenévesekre nézve legalábbis - most veszélyesebbek ezek a kapcsolatok, mint egyébként.

A kutatás szerint a válság alatt a gondokkal küszködő szülők ugyanis nem bánnak egymással kesztyűs kézzel: a felmérés által megkérdezett kamaszok bő harmada mondta azt, hogy szüleik a problémák miatt erőszakos vagy durva magatartást tanúsítottak egymással szemben. Amíg az otthon nem veszekedő szülőkkel rendelkező tizenéveseknek 45%-a találkozott már saját szerelmi kapcsolatában erőszakos vagy durva magatartással, addig a problémás kamaszok körében ez az arány 67%. Úgy tűnik tehát, hogy a családban felgyülemlett feszültséget a tizenévesek barátjukon-barátnőjükön vezetik le, természetesen a szülőktől tanult módszerekkel.

Ami talán még megdöbbentőbb, hogy a felek általában nem lépnek ki az erőszakos kapcsolatokból. Sőt, kétharmaduk még csak el sem mondja a szülőknek, mi történik vele egy randin. Az a 32%, aki elmondja, ráadásul jórészt szintén bennemarad a kérdéses kapcsolatban: 78%-uk tesz így a szülői figyelmeztetés ellenére. A jellemző mindenesetre az, hogy a családban a kapcsolatok helyett a pénz a téma, és az erőszakos kapcsolatban élők 80%-a inkább egy baráthoz fordul tanácsért vagy segítségért.