Így szeretett Michael Jackson

2009.06.26. 20:26 Módosítva: 2009.06.26. 20:38

Nagyon sok cikket és blogposztot fogunk még olvasni a közeljövőben Michael Jacksonról, de úgy döntöttük, itt a Kő' Kólában is adózunk a popkirály emlékének - természetesen szerelmi életére visszatekintve, de nem a bulvárhíreken, hanem a zenén keresztül. Következzen 5 romantikus mérföldkő Michael Jackson karrierjéből és néha meglehetősen bizarr megnyilatkozásairól a szerelemmel kapcsolatban.

1. ABC - "Egyszerű ez, mint a dó-ré-mi, mint az á-bé-cé, egy-két-há, bébi, te és én" - énekelte Michael Jackson 12 évesen, még a Jackson 5 tagjaként. Az első nagy slágerek egyike volt ez 1970-ben, amely a romantika témáját a szokásos egyszerű-együgyű stílusban közelíti meg, ahogy az ember azt a popzenétől elvárja. Csak sajnos az élet bebizonyította, hogy ez a téma mégsem olyan egyszerű, mint az ábécé. Főleg nem Michael Jackson számára.

2. The Way You Make Me Feel - A '70-es és '80-as években a popkirály szolgált jónéhány r'n'b-sen lassú és olvadozós szerelmi dallal (The Lady In My Life, I Just Can't Stop Loving You vagy a Liberian Girl), amik a maguk nemében zseniálisnak számítanak, igaz, sok újdonságot vagy különösebben személyes dolgot nem lehet felfedezni a legtöbben. Jó ellenpélda azonban ez a hosszú című 1987-es dal, aminek klipjében Michael zavarbaejtő rámenősséggel nyomul egy csajra, miközben olyanokat énekel, hogy "9-től 5-ig azért fogok dolgozni, hogy mindent megvehessek neked és ezért mellettem maradj". Úgy látszik, ő sem gondolta, hogy önmagában ez a koreográfia meggyőzi majd a csajt. Ekkor mindenesetre végre megtudta a világ, hogyan udvarol Jacko, és az akkori tinilányoknak ennél több se kellett.

3. In the Closet - A popkirály legdirektebben erotikus pillanataival az 1991-es Dangerous album két dalában ajándékozta meg a közönséget, viszont ezekből már hiányzik az addig jellemző optimizmus és a játékosság. Ehelyett mindkettőben található néhány aggasztó utalás. A kettő közül az őrjítően szexi klippel kiegészített In the Closet volt a nagyobbik sláger, Naomi Campbellel a főszerepben. Az egyébként a vágyról és a szexről szóló szám címe ebből a részből származik: "ígérd meg nekem, hogy bármit mondunk egymásnak vagy csinálunk egymással, most fogadjuk meg, hogy azt titokban fogjuk tartani". Hogy miért nem való a nyilvánosság elé ez a bizonyos kapcsolat, arról több (sajnos? szerencsére?) nem derül ki a szövegből. A szintén fülledt hangulatú Give in to Me-ben pedig Jacko arra kéri kedvesét, hogy "ne próbálj megérteni, csak csináld amit mondok / a szerelem egy érzés, adj belőle, amikor akarom, csillapítsd bennem a vágyat". Kicsit szokatlanok ezek a dalok, de valószínűleg pont ettől olyan jók.

4. You Are Not Alone - 1994-ben Michael Jackson elvette feleségül Lisa Marie Presley-t és egy év múlva megjelent a HIStory album. Az ember egy fiatal házastól szerelmi himnuszok tömkelegét várná, de Jacko esetében nem ez volt a helyzet. A popkirály első, férjként kiadott nagylemeze abban a tekintetben is első, hogy egyetlen szerelmes dal sem található rajta. Az 1995-ös You Are Not Alone klipben ugyan feleségével majdnem meztelenül romantikáznak, de maga a szám ettől még nem a szerelemről szól, ráadásul nem is Michael Jackson írta, hanem R. Kelly. Az persze nem csoda, hogy a pedofília-botrány első hulláma közepette a popkirálynak nem jött az ihlet a szerelmes dalokhoz, az viszont érdekes, hogy első házasságába mégis belevágott.

5. You Rock My World - 2001-ben érkezett az utolsó olyan szám a pop királyától, amely még új korában kis jóindulattal világslágerré vált. Az ezt megelőző években Michael Jackson szinte csak arról énekelt, mennyire szereti a világot, az elesetteket és a nincsteleneket (Heal the World, Earth Song, stb.), de hogy egy konkrét személyt is szeretne, azt nem hallottuk tőle. A You Rock My World visszatér a popzenében szokásos szerelmi klisékhez ("most végre megtaláltam a tökéletes szerelmet", "így teljes az életem, egy igaz szerelem, miattad"), de Jacko szájából ez alkalommal már kevésbé hangoznak meggyőzően ezek a fordulatok. A klipben a The Way You Make Me Feel udvarlós koreográfiájának egy Smooth Criminal-utánérzésbe oltott verzióját látjuk. Eddigre Jacko egyébként még egy váláson túl volt már, két gyermek apjaként. Ha a You Rock My World romantikája már nem hangzott meggyőzően, az azért is lehet, mert a popkirály többször nem vitte a házasságig egy nővel sem, sőt, azt sem árulta el, ki volt harmadik gyermekének anyja. Ki tudja, most jelentkezni fog-e az illető.