A mai posztban öt darab szakítós megaslágert gyűjtünk egybe. De nem a kesergős számok közül válogattunk, hanem kizárólag azok közül, amikben az önsajnálat helyett az a téma, hogyan lehet túlélni, ha összetörik az ember szívét. Saját kedvencek az "elhagytak, de kibírom" témában jöhetnek kommentben!

1. Gloria Gaynor - I Will Survive

Ez volt a megasláger, amely 1978-ban szélesre tárta az ajtót a téma előtt. Az erkölcstelenségig fülbemászó dallam mellett a hatalmas siker másik oka az volt, hogy soha korábban nem fogalmazták meg ennyire jól, hogyan viselkedik egy ilyen helyzetben egy "erős nő". Korábban a popzenében a csajok jellemzően csak sírhattak-epekedhettek szerelmük után, és a bevezetőben még Gloria Gaynor is kővé dermed a döbbenettől, de amint beindul a szám, rögtön magára talál, akit nemrég hagytak el. Feltartott fej, büszkeség, sarkonfordulás, továbblépés (teljes magyar szöveg itt).

2. Elton John - I'm Still Standing

Valamiért csajoknak áll jobban ez a téma, de azért egy férfipéldát is hozunk, igaz, pont Elton Johntól. Ő 1984-ben írt egy másik fülbemászó dallamot egy olyan szövegre, ami gyakorlatilag az I Will Survive szövegének parafrázisa. Itt sincs másról szó ugyanis, mint arról, hogyan lehet egy összetört élet darabjait összeszedegetni és talpon maradni. Modernebb férfipélda a témából egyébként például Justin Timberlake Cry Me a Riverje lehetne.

3. Alanis Morissette - You Oughta Know

Bő tíz évvel később, 1995-ben aztán tarolt egy másik dal, aminek jelentősége az I Will Survive-val vetekszik, hiszen nagyon gyakran szokták emlegetni, mint a vad női indulat legerősebb és legkifejezőbb megfogalmazását. A You Oughta Know annyit változtat a felálláson, hogy Alanis Morissette-nek esze ágában sincs szép csendben lelépni és új életet kezdeni, ahogy azt Gloria Gaynor javasolta, hanem marad és kiveri a balhét. A kegyetlen beolvasás olyan zseniális beszólásokat tartalmaz, mint pl.: remélem, mindig érezni fogod , amikor majd egy másik pasi hátát karmolom szex közben.

4. Cher - Believe

"Hiszel abban, hogy van élet a szerelem után?" - kérdezte Cher 1998-ban, és a világ válasza természetesen egy akkora igen volt, hogy 52 évesen ez lett az énekesnő legnagyobb slágere. Ebben a modern korban természetesen már ő is olyanokat mondogat oda a friss exnek, hogy "talán túl jó vagyok ahhoz, hogy veled legyek" meg "a végén úgyis te maradsz majd magányosan".

5. Kelly Clarkson - Since U Been Gone

Az egyik legfrissebb ilyen szakítós világsláger Kelly Clarksontól a Since U Been Gone. A siker annak ellenére nem maradt el, hogy ez a lány Alanis Morissette-nél kicsit kevésbé hitelesen nyomja a bevadult rokkercsaj szerepét, dehát amikor ez 2004-ben megjelent, a You Oughta Know már majdnem tíz éves volt, tehát a tinédzserek számára történelem. Ráadásul a Since U Been Gone-hoz csináltak egy jó kis bosszúállós-lakásrombolós klipet is, hogy egyértelmű legyen, hova jutottunk Gloria Gaynortól, aki az exétől még a lakáskulcsot se merte elkérni, amikor az lelépett. Kelly Clarkson már távolról sem a puszta túlélésre játszik: ha van valaki, akinek megromlottak az esélyei az életben maradásra, az nem ő, hanem a hűtlen pasi.