5 tönkretett esküvő a filmekből

2009.07.12. 09:15

Ha egy filmben esküvő kerül szóba, biztosra vehetjük, hogy az nem fog csak úgy zökkenőmentesen lezajlani, hanem mindig közbejön valami. Itt az öt kedvencünk az elmúlt néhány évtized terméséből.

1. Négy esküvő és egy temetés - Egyáltalán van még olyan, hogy megkérdezik, hogy tudja-e valaki a násznépből bármi akadályát annak, hogy a menyasszony és vőlegény egybekeljenek? A filmekben mindenesetre mindig megkérdezik ezt, és rendszerint akad is valaki, aki erre felszólal. A Négy esküvő és egy temetés emlékezetes fináléjában ekkor a süketnéma fiú jelentkezik, így hiúsul meg a lagzi. Persze pont ettől lesz happy a happyend, mert Hugh Grant, a vőlegény a fenti csókkal nyomban bizonyítja is, hogy igazából úgyis mást szeret.

2. Rómeó + Júlia - Azt a radikális nézetet képviselem, hogy Baz Luhrmann 1997-es Rómeó és Júlia adaptációja az egyik legjobb film a világon (erre csak akkor jöttem rá, amikor véletlenül megnéztem másodszor). Az ezerből csak egy oka ennek, hogy benne Leonardo DiCaprio és Claire Danes az Everybody's Free (To Feel Good) című szám gospel-verziójára házasodnak össze. Itt, mint az közismert, az esküvőt az teszi tönkre, hogy a szerelmesek elvileg egymás ellenségei, így senkit sem hívhatnak meg, sőt, Rómeó még a nászéjszaka előtt meggyilkolja sógorát, majd száműzik a városból, hogy kedvesével a nászéjszaka után már csak a halálban találkozhassanak. Jaj.

3. Szezon - Valamiért nagyon megmaradt bennem Török Ferenc 2004-es Szezon című filmjéből a lakodalmas jelenet. Itt a dáridó azért fullad verekedésbe, mert javában folyik még a dínom-dánom, amikor a menyasszony a klotyóban lenyom egy gyors numerát az egyik pincérfiúval. A srácot az akkor még híresebb Nagy Zsolt, a menyasszonyt az akkor még kevésbé híres Péterfy Bori alakította.

4. Szex és New York - Áll a vőlegény az oltár előtt, a menyasszony késik. És még jobban késik. A násznép az óráját nézi. A virágok elhervadnak. És végül kiderül, hogy a menyasszony meggondolta magát. A megfutamodó menyasszonyokról külön film is készült Julia Robertsszel (ez volt az Oltári nő); ehhez képest viszonylag meglepő megoldás volt a Szex és New York mozifilmtől, hogy abban - meglehetősen realisztikus módon - a vőlegény futamodott meg az utolsó pillanatban. És hát vőlegény nélkül ugyebár elég nehéz összeházasodni.

5. November Rain - Ez nem mozifilm, bár jó hosszú, hanem egy klasszikus videóklip a Guns N' Rosestól. Tönkremenő esküvők témakörben kihagyhatatlan, még akkor is, ha magát az esküvőt, úgy tűnik, csak a baljós novemberi eső teszi tönkre, a tragédia java majd csak ezután fog következni.