Rengeteg konfliktushoz vezethet a pénz egy kapcsolaton belül, posztoltuk is a témáról már bőven itt a randiblogban. Mint mindent, ezt a területet is behatóan vizsgálják jól felkészült tudósok, jelen esetben az amerikai Wharton School of Finance és Northwestern University kutatói. Nemrég tették közzé eredményeiket, és úgy tűnik, a spórolósok és a féktelenül költekezők direkt keresik maguknak a bajt. A kutatók így nyilatkoztak: "a házasságban élők körében végzett felmérések szerint az ellentétek valóban vonzzák egymást, ha a költekezéssel kapcsolatos érzelmi reakciókról van szó".

Az elmélet két csoportot különböztetett meg. Egyrészt a spórolósokat, akik bármilyen kiadástól rosszul érzik magukat. Ők, akkor is, ha nem keresnek különösebben jól, rendelkeznek valamennyi megtakarított pénzzel. Ezzel szemben vannak olyanok, akik rengeteget költenek, és folyton tartozásokkal küzdenek. Azt gondolnánk kézenfekvőnek, hogy az egyes csoportba tartozók általában egymás között házasodnak, de a kutatás szerint ez nem így van.

Aki ugyanis folyamatosan tartozásokkal küzd, annak különösen imponál, ha valakinek van megtakarított pénze, tehát nyilván a másik csoportba tartozókhoz fog vonzódni. Ugyanez a másik irányban is működik: a spórolósok ugyanis sokszor maguk is szenvednek attól, hogy még nagy néha sem képesek rávenni magukat egy pici pazarlásra. Az ő szemükben tehát az lesz a vonzó, aki látszólag gondtalanul képes élvezni a pénzt. Hogy mi dönti el, hogy ki melyik csoportba fog tartozni, arra egyelőre még nincs teória, de az világosnak látszik, hogy a dolog nem keresetfüggő. A gazdagok között is vannak spórolósok, míg a kispénzűek között sem ritkaság, hogy valaki nyomban elköltsön minden megkeresett forintot.