A fenti fotón a Cipruson található Arodész település temploma látható. A katedrális előtt Szent Ajapitikósz sírja áll, akinek a neve szerelmest (illetve szerelmes fiút/férfit) jelent. Ő német kereszteslovagként érkezett a szigetre, ahol később remeteéletet élt, nevéhez mégis egy szerelmi bájital készítésének legendája fűződik.

A már több évszázados, de a környéken az utóbbi időben különösen erősen terjedő hiedelem szerint a síron elhelyezett kő segítségével bárkiben fel lehet lobbantani a szerelem lángját. Elegendő a szikát kissé megdörzsölni, hogy abból egy kis por lekopjon. Ezt bele kell keverni a kiszemelt áldozat italába, és ha azt meg is itta az illető, innentől kezdve már nincs is más teendő, mint ölbe tett kézzel várni, hogy belénk szeressenek.

A kedves legenda hátulütője az, hogy akik igazán kétségbe vannak esve, nem elégszenek meg egy kis porral, hanem egész darabokat letörnek a kőből. Ennek következtében a síremlék az utóbbi időben erőteljes fogyásnak indult, már legalább a negyedét elhordták a bájital-készítők. Az emlékhely védelme érdekében a helyiek már a ciprusi műemlékvédelmi hivatal segítségét kérték. A hivatal egyedül annyit tud tenni, hogy felméri a károkat, és megpróbálja megakadályozni a további sírrongálást. (MTI/Reuters)