A huszonegyedik században magától értetődőnek tűnik, hogy mindenki azzal randizik, azzal tart fenn kapcsolatot és azzal házasodik össze, akivel jónak látja, és ebbe senkinek nincs semmi beleszólása. A mai napig vannak azonban olyan állások, amelyekben ez a szabály nem érvényesül, és igenis van valaki, aki megvétózhatja alárendeltje szívének választását. Nézzünk öt ilyen esetet - ha ön tud még hozzátenni, várjuk kommentjét!

1. Celeb - Nem is kezdhetnénk mással itt a Velveten, mint a celebekkel. Persze nem vonatkozik ez valamennyi híres emberre, de a Kolinból ismert Linczényi Márktól úgy tudjuk, hogy bizonyos előadóknál a kiadó mindent meg szeretne mondani a feltörekvő sztárral kapcsolatban. Az énekeseket promótáló cégek nem néznek rá jó szemmel, ha üdvöskéjük egy nemcelebbel létesít szerelmi kapcsolatot, és a sztárok szerződésében állítólag az is benne van, hogy ha sikerült összeszedni egy másik hírességet, akkor azzal hol-mikor-mennyit lehet nyilvánosan mutatkozni.

2. Sportoló - A sportban akkor lehet csúcsteljesítményt elérni, ha annak a sportoló teljes magánéletét alárendeli. Igazán komolyan veszik ezt például Kínában, ahol például egy asztaliteniszezőnek, Vang Haónak nemrégiben engedték csak meg, hogy újra csajozzon. A világbajnok pingpongozót öt évvel ezelőtt tiltotta el a kínai asztalitenisz-szövetség a randizástól.

3. Herceg - Szigorú szabályok vonatkoznak a kékvérűekre, legalábbis azokban az országokban, ahol (még) komolyan veszik a nemesi rangot. Hagyományosan ugyebár csakis az azonos rangúak között megengedett az esküvő, de például Nagy-Britanniában a mai napig külön törvény vonatkozik az uralkodó családjának házasságaira. Eszerint a frigy csak a király vagy királynő jóváhagyásával érvényes, illetve bizonyos esetben a parlament alsó és felső háza közösen vétózhatja meg az adott herceg vagy hercegnő házasságkötését.

4. Prostituált - Több okból is nyilvánvaló, hogy a prostituáltak miért nem mehetnek férjhez. Egyrészt az őket futtató, khm, "főnök" nem engedné, hogy "beosztottjára" egy másik férfi rátegye a kezét. Másrészt pedig valószínűleg nem lehet túl egyszerű olyan férjet találni, akit nem zavar, ha felesége üzletszerű kéjelgésből keresi meg a napi betevőt. Persze manapság, amikor minden változik, remélhetőleg leáldozik a szexmunkások "főnökeinek" is, és újabban állítólag valóban elő is fordul, hogy egy prostituált tartós kapcsolatot talál magának. De azért egyelőre még nem ez a jellemző.

5. Pap-szerzetes-apáca - És hogy a másik végletet is említsük, nem maradhatnak ki azok sem, akiknek a főnöke - és ez alatt ezúttal a pápát értjük - folyamatosan nemet mond mindenféle házassági kérelemre. Pedig az utóbbi időben egyre több érkezik hozzá. Mint az köztudott, a katolikus papok, szerzetesek és apácák számára kötelező a nőtlenség. Rajtuk kívül még a buddhista szerzetesek vállalják magukra a cölibátust, de például a protestáns egyházak vagy az iszlám semmi ilyen önmegtartóztatást nem ír elő.