Egyszerű, de tanulságos kísérletet végeztek el a holland Radboud Egyetem kutatói. Negyven heteroszexuális férfialanynak először is egy agyfunkciókat mérő memóriatesztet kellett elvégeznie. Aztán jött a kísérlet legkellemesebb része: mindegyiküknek hét percig kellett beszélgetnie egy-egy vonzó nővel. Végül megismételték a pasikkal a memóriatesztet. Természetesen másodszor, a jó csaj hatása alatt mindegyikük rosszabbul teljesített.

Még érdekesebb, hogy a kísérletet fordított felállással is elvégezték, azaz nőket teszteltek azelőtt és azután, hogy összeültették őket jó pasikkal egy gyors szeánszra. Az ő teljesítményükben nem mutatkozott jelentős különbség, azaz úgymond nem vesztették el az eszüket önmagában attól, hogy eléjük került egy vonzó férfi. A Journal of Experimental and Social Psychology és a Telegraph oldalain is megjelent kutatási eredmények összefoglalása így hangzik: "egy vonzó nővel történő interakció után a férfiak kognitív funkciói átmenetileg csökkennek".

Persze a kutatási eredmények közzététele előtt is volt már néhány szituáció, ahol agybénító hatásukat az attraktív hölgyek a gyakorlatban is megpróbálták bevetni. Ebben a szellemben kerülnek elő például évtizedek óta a jól dekoltált miniruhák az egyetemi kollokviumokon, ha férfi a vizsgáztató. És a jelenség esetleg arra is magyarázatot adhat, miért a lányok teljesítenek jobban az iskolában az utóbbi időben. A koedukált iskolarendszer ugyanis az érett fiúkra ezek szerint bénítólag hathat. A lányokat nem zavarja, ha fiúk is vannak közöttük, viszont a kutatás szerint a fiúk jobban teljesítenek, ha az ellenkező nem képviselői nem zavarják össze őket akár puszta jelenlétükkel.