"Gaydar" címmel tanulmányt készül közzétenni két massachusettsi diák, Carter Jernigan és Behram Mistree, amiben ismertetik, hogyan készítettek olyan szoftvert, ami a Facebookon képes megtalálni a melegeket. A program természetesen akkor is működik, ha az illető semmi erre utaló információt nem helyezett el a profiljában, és le sem bukott a kollégák előtt. A találmány alapötlete szégyellnivalóan egyszerű.

A találmány ugyanis mindössze azon alapul, hogy elemzés alá veszi a kérdéses személy ismerőseit. Mert ugye a melegeknek meleg barátaik vannak, a nemmelegeknek meg nincsenek. Tehát ha az ismerősök között több a meleg, mint az általában szokásos, akkor az illetőről kiderült, hogy meleg (vagy a divatiparban dolgozik). Az erről szóló hír akkora port vert fel, hogy jelenleg a Twitter legnagyobb érdeklődésre számot tartó témái között van, és többek között már a Telegraph is cikkben foglalkozott vele.

A felháborodók egyrészt azzal érvelnek, hogy már megint egy olyan eszközt készülnek közzétenni, amivel olyan személyes adat fürkészhető ki valakiről, amit az illető nem akart közzétenni. De más irányból is éri kritika a tanulmány szerzőit. Ezek szerint eddig is a világ legtermészetesebb dolga volt valakiről egy közösségi site-on az ismerősök alapján véleményt alkotni. Nemcsak a melegek ismerősei egymásnak, az idősebbek is, vagy azok, akik egy iskolába jártak, vagy hasonló az érdeklődési körük. Akik azt szeretnék, hogy az ilyen információk ne derüljenek ki róluk, azok az ilyesmit nem kihagyják a profiljukból, hanem egyszerűen nem regisztrálnak a Facebookra.