A legutóbbi ilyen sztori, amit hallottam, nem párkapcsolaton belül történt meg, viszont nagyon jellemző. Kati egy nagyobbacska belvárosi lakásban él, aminek az egyik szobáját költségcsökkentés céljából kiadja egy albérlőnek, Lillának. Kati elutazott egy hétre, és amikor a vártnál egy nappal korábban visszatért, az ágyneműjét a mosásban találta. Kérdőre vonta Lillát, aki azt válaszolta, hogy átjött két barátnője és ottragadtak éjszakára. Kati ágyában aludtak, de Lilla természetesen ágyat húzott utána - csak szólni felejtett el. Ne szólj szám, nem fáj fejem - ezt ugye ilyen helyzetekre szokás mondani?

Albérlő és tulajdonos között előfordul az ilyesmi, de párkapcsolatban sem kizárt, hogy az egyik fél azon elv alapján cselekszik, hogy amiről a másik nem tud, az nem is fogja zavarni. Ez a katasztrofális hetem nekem is azzal kezdődött, hogy hétfőn korán reggel, amikor már egyedül voltam otthon, a kezemben maradt a redőnyhúzó. Maga a redőny leszakadt, az erkélyre pedig nem lehetett kimenni. Mivel otthon állítólag mindig mindent én rontok el és semmire nem vigyázok eléggé, úgy döntöttem, hogy bámulatos hozzáértésemmel ezt most titokban én fogom megszerelni, hogy ezúttal ne érhesse szó a ház elejét. Persze nem sikerült, és végül szerelőhívás lett a vége, amit nem tudtam volna úgy megoldani, hogy párom ne szerezzen tudomást róla. De miután a saját kezű javítás kudarcba fulladt, legalább a szaki érkezéséről előre szóltam.

Mentségemre legyen mondva, hogy nem én vagyok az egyetlen. Sógornőm egy vészhelyzetben a jelenlétemben használta férje borotváját lábszőrtelenítésre, amikor kiderült, hogy a nyaralás közben egyéb módszer éppen nem áll rendelkezésre. Persze megígértem, hogy nem szólok. És hiába nem a világ vége egy stikában tönkretett és meg (nem) javított redőny, azért az embernek rossz érzése támad a titkolózástól. Egy-két esetben lehet, hogy tényleg ez a legegyszerűbb megoldás egy problémára, de azért arra rászokni, hogy az ember a másik háta mögött csinálja a dolgokat, elég veszélyes lehet. Ha tudja, hogy barájta-barátnője, illetve férje-felesége nem fogja megtudni, van, hogy ön is titokban olyat csinál, amiről tudja, hogy a másik helytelenítené? Mármint abban az esetben, ha megtudná...