A tényeket tényekre halmozó Random Facts című oldal rengeteg össze-vissza adatot összeszedett a csókolózásról. Mi hetet választottunk ki közülük a mai napra. Egy részüket ön már biztos eddig is tudta, egy részüket valószínűleg nagyjából sejtette, egy részüket pedig talán most sem fogja elhinni. Nézzük csak!

1. Az ajkak százszor érzékenyebbek az ujjbegyeknél. Még a nemi szervekben sincs annyi érzőideg, mint az ajkakban.

2. A csókolózás veszélyes is lehet. Még egy éve sincs, hogy egy kínai nőt partnere olyan szenvedélyesen csókolt meg, hogy a hölgy ideiglenesen megsüketült. A csók közben a férfi kiszívta a levegőt a nő szájából, akinek a nyomáskülönbségtől beszakadt a dobhártyája.

3. Az emberek nagyjából kétharmada jobbra szereti dönteni a fejét csókolózás közben. Az illusztráción látható pár a maradék egyharmadba tartozik.

4. Egy perc szenvedélyes csókolózással 6,4 kalóriát éget el a szervezet.

5. A legutóbbi kutatások szerint a csókolózással a potenciális partner nyálában található hormonokat mérjük fel. Ha mégsem emiatt alakult ki a csókolózás, akkor talán annak a teóriának van igaza, ami szerint ez a szokás abból ered, hogy az őskorban az anyák gyermekeiket úgy etették, hogy saját szájukban megrágták az ételt, majd azt egyenesen átadták porontyuk szájába.

6. Afrikában és Ázsiában léteznek olyan ősi kultúrák, ahol a jelek szerint a csókolózás ismeretlen.

7. Az AIDS-et szinte lehetetlen csókolózással elkapni (bár már volt, akinek sikerült), mononukleózissal és herpesszel azonban egy sima smár után is megfertőződhetünk.