A kövérek külön diszkóban táncoljanak

2009.10.29. 15:10

Nagyban dúl a vita az USA-ban arról, hogy jó ötlet-e a Bounce nevű kaliforniai klub, illetve az államban hasonló célzattal nyílt néhány további szórakozóhely. Az ötlet igen egyszerű: külön diszkót nyitottak kövéreknek. Túlsúlyosak érdekvédelmi szervezetei korábban is szeveztek tagjaiknak partikat, most már azonban rendszeressé és hivatalossá vált a dolog.

A jelenség értékelésébe a Fox és a Jezebel is beszállt, és tartjuk annyira érdekesnek a történetet, hogy mi se szeretnénk kimaradni. Az egyik oldalról ugyebár a túlsúlyosak igencsak örülnek neki, hogy végre van egy hely, ahova nyugodtan és szégyenkezés nélkül eljárhatnak szórakozni, táncolni, ismerkedni, biztosan abban, hogy senki nem fogja kritizálni őket kinézetük miatt.

Sok-sok beszámoló szerint ugyanis a felkapottabb helyek beengedőemberei az USA-ban az elhízottaknak a diszkókba való bejutást sem szokták engedélyezni. Ne rontsák már a nehéz munkával felépített összképet. De ha egy-egy kerekebb úr vagy hölgy mégis bejut egy diszkóba, ott úgysem mer a táncparkettre lépni, vagy ha igen, ki fogja nézni a karcsú többség.

danceyourassoff

Arra következtethetünk továbbá, hogy a teltebb hölgyeket kedvelő urak szintén örülnek az ilyen kluboknak. A Bounce látogatói az üzemeltetők szerint kb. fele-fele arányban férfiak és nők, azonban míg az ide járó hölgyek háromnegyede túlsúlyos, addig az itt szórakozó uraknak csak hozzávetőlegesen a negyede szorul(na) fogyókúrára. Tehát rengeteg normális súlyú férfi is jár ide, nyilvánvalóan a teltebb nők kedvéért.

A Bounce létét azonban többen több okból is rosszallják. Egyrészt ugyebár a túlsúly az egészségre káros. Az ilyen szórakozóhelyek azt az üzenetet sulykolják az emberekbe, hogy mégse baj, ha valakin van néhány kiló felesleg. Ez pedig egyszerűen nem igaz, mondják sokan - a túlsúlyt nem elfogadni kell, hanem leküzdeni.

A kritizálók azt is felhánytorgatják, hogy az ilyen diszkók látogatásával a kövérek kvázi maguk is elismerik, hogy nem valók normál súlyú emberek közé. A társadalomnak elfogadnia kellene az egyes csoportokat, nem gettókba száműzni őket.

feb061

Érdekes megfigyelni, hogy bizonyos szempontból a túlsúlyosak lassanként a melegekhez hasonló csoporttá kezdenek válni. A teljes láthatatlanság után a homoszexuálisok először csak a külön nekik fenntartott klubokban lehettek azok, akik akartak lenni. Az utóbbi időben kezd csak többé-kevésbé elfogadottá válni, hogy melegként egy nem kifejezetten melegeknek fenntartott helyen is megjelenjenek melegként. A homoszexuálisok által bejárt fejlődési úton a kövérek mintha most visszafelé kezdenének elindulni azzal, hogy a "vegyes", nyilvános szórakozóhelyek helyett inkább csak saját, elszeparált klubjaikban mutatkoznak.

Eszerint az érvelés szerint a megoldás nem a saját klub. Hanem jobban tennék a túlsúlyosak, ha önmagukat felvállalva, a többiek csúnya nézéseivel és saját szégyenükkel dacolva igenis jelen lennének az összes szórakozóhelyen. Ön mit gondol, szükség van a kifejezetten kövérek számára fenntartott diszkóra? Ha lenne ilyen itthon is, ön elmenne?