2003-ban járta be a világsajtót a fenti fotón látható Christian Jannussi története. A francia férfi egy bedugaszolt üveget halászott ki a tengerből, amiben egy angol nyelven írt levél volt. Jannussi nem beszélt angolul, de legfordíttatta az üzenetet, és kiderült, azt egy kaliforniai hölgy dobta a tengerbe, kérve, hogy a megtaláló vegye fel vele a kapcsolatot.

Erre egy kis segítséggel sor is került a fenti válasz formájában, aminek nyomán a francia tűzoltó és romantikus kedvű amerikai hölgy négy évig leveleztek. Közöttük szoros barátság szövődött, és végül Jannussi kiment Kaliforniába meglátogatni szíve hölgyét. Szerelem azért nem lett a dologból, de barátok maradtak, és a férfi még könyvet is írt élményeiről.

Úgy tűnik, Franciaországban továbbra sem megy ki a divatból a palackpostázás, hiszen a héten arról adott hírt a BBC, hogy újabb üvegbe zárt üzenetet találtak. Ezúttal a feladó volt francia és egy angol partőr (nem, nem gátőr) kezébe sodorta a véletlen a megindító levelet. A három oldalas üzenet szomorú szerzője egy hajtincset is beletett a viasszal lepecsételt palackba (kép itt). Hogy minderre mikor került sor, abban nem lehetünk biztosak, mert a keltezés csupán annyi, hogy "szeptember 25.", az évre azonban nem lehet miből következtetni.

A levélíró hölgy egy gyönyörű szerelem történetét meséli el a számára ismeretlen címzettnek, illetve búcsút vesz szeretőjétől, aki a kaland után kénytelen volt visszatérni feleségéhez. A hölgy ezért nem hibáztatja titkos lovagját, és érzelmeit is jobbhíján a palackpostára, azaz a véletlenre bízott üzenetben fejti csak ki.

"Csupa titok ez a sok varázslatos pillanat" - írja. "Az élet és határtalan gyönyör titkai. Húsz év múlva, amikor már sivár lesz az életünk, még mindig ott lesznek valahol ezek a boldog pillanatok, és még akkor is vissza fogunk tudni térni hozzájuk, hogy emlékezzünk rá, mit jelent igazából élni."

Ah.