Tipikus szituáció, ami az életben talán nem is fordul elő olyan gyakran, mint amennyit emlegetni szokás: szörnyen megy az első randi, az ember legszívesebben öt perc után menekülne, de a lelépéshez nincs mire hivatkozni. Az ilyen szituációkból menti ki felhasználóit az Escape My Date nevű oldal. Ehhez mindössze meg kell adni a telefonszámunkat és e-mail-címünket, majd profilt létrehozni a portálon. Természetesen ingyen.

Ha menekülnénk egy randirémálomból, de kínos lenne csak úgy felállni és elmenni, elég a Twitteren egy üzenetet küldeni az oldalnak (ez ugye Amerikában SMS formájában is lehetséges), és a szolgáltató máris továbbítja segélykérésünket előre kiválasztott barátainknak. Ha ők éppen látják a Twittert és megesik rajtunk a szívük, rögtön felhívnak, és máris lesz mire hivatkozva lelépni.

Ha véletlenül egyik haverunk sincs online, akkor sincs gáz, mert öt perc elteltével a site egy automata segítségével csörgeti meg a kínos randin feszengő felhasználó oldalát. Az i-Phone partnerlenyomozó alkalmazását elvileg remekül kiegészítő szolgáltatást rengeteg további oldal ajánlja (lásd például itt, itt vagy itt), sőt, állítólag valami közönségszavazást is megnyert San Franciscóban.

Meglehetősen gyanús azonban, hogy úgy tűnik, a szolgáltatás egyik ajánlója sem próbálta még ki, hogy ez az egész a gyakorlatban is működik-e. Mi több, szemlátomást azzal sem foglalkozik senki, hogy nem ugyanolyan kínos-e randin nekiállni twitterezni vagy SMS-ezni titkos segítségkérésért, mint felállni és kerek perec megmondani, hogy sajnos nem jött be, a randinak vége. Arról a részletről nem is beszélve, hogy az automatikus telefonhívás előtt a központ honnan tudja, hogy valamelyik barátunk nem mentett-e már ki a bajból.

A legaggasztóbb pedig az, hogy az Escape My Date saját Twitter-oldala jelenleg fel van függesztve. A profilt "szokatlan tevékenység"-re hivatkozva vette le ideiglenesen az internetről a Twitter-központ. Hát most nem nagyon örülnék, ha előzőleg megadtam volna nekik a telefonszámomat.

Mindenesetre tegyük fel, hogy működik és nem élnek vissza semmivel. Ön használná? Lett volna már szüksége telefonos kimentésre?