Az OKCupid nevű társkereső oldal folyamatosan elemzi a náluk randizó embereket, és az adatokból egyszer már összeállítottak egy igen érdekes listát arról, hogy milyen csajozós/pasizós dumák rettentik el leginkább a másik nem képviselőit. Legújabb kutatásaikban ők is a szépséggel foglalkoztak, annak alapján, ahogy a felhasználók egymást értékelték feltöltött fotóik alapján (a férfiak a nőket és fordítva). A válaszban azt kellett 1-től 5-ig osztályozni, hogy az illetőt mennyire találják vonzónak.

Forrás: National Library of Australia

A férfiak válaszait összesítve nem volt sok meglepetés. A nők zömének az "átlagosan vonzó" osztályzatot adták, és ahogy annak lennie kell, csak néhány százaléknyit értékeltek kiugróan szépnek vagy kiugróan rondának. Ehhez képest megvizsgálták azt is, hogy a férfi társkeresők írnak-e üzenetet ezeknek a csajoknak, amiből az derült ki, hogy a legnépszerűbbek nagyjából a 4-es osztályzatúak.

A kivételesen szép nőkkel ugyanannyi férfi próbál megismerkedni, mint az átlagosakkal, de még így is a legtöbb férfi az átlag feletti nőkre nyomul, akik akár 28-szor annyi üzenetet is kaphatnak, mint alacsony osztályzatot kapott társnőik. Tehát az urak meglehetősen reálisan fel tudják mérni, hogy egy hölgy mennyire számít szépnek, de ettől függetlenül - vagyis talán éppen ennek függvényében - jobbára csak a szépekre nyomulnak (katt ide egy jó kis grafikonért!).

Még meghökkentőbb a nők adatait megfigyelni. Miután a női felhasználók leosztályozták a férfiakat vonzósági szempontból, az derült ki, hogy a követelmények igen szigorúak. Az adatok azt mutatják, hogy a nők szerint a férfiak 80%-a kevésbé vonzó, mint ami szerintük átlagos lenne. Azaz a hölgyeknek nem igazán reálisak az elvárásaik az urak kinézetével kapcsolatban, hiszen a reális az lett volna, ha többség átlagos osztályzatot kap, ahogy az a férfiak által adott osztályzatoknál történt.

Még szerencse, hogy a nők azért üzennek azoknak is, akiket egyébként nem tartanak túl vonzónak. Sőt, szinte csak nekik üzennek. A csajok érdeklődését távolról sem a legjobb pasik keltik fel, vagy legalábbis a gyakorlatban nem ezekkel próbálnak meg kapcsolatot teremteni. Hanem azokkal, akiket az átlagnál kicsit rondábbnak találnak - holott igazából valószínűleg nem is olyan rondák (a hölgyek ízléséről készített grafikonért katt ide!).