Leszögeznénk már az elején: ez az egész egy vicc. De annak nagyon jó, sőt, akár el is lehet rajta gondolkodni egy kicsit. A rescuemarriage.org című oldal létrehozója bizonyos John Marcotte, kaliforniai politikai aktivista. Ő jelenleg népszavazás kiírásáért gyűjt aláírásokat - nem viccből, hanem tényleg - annak érdekében, hogy az államban betiltsák a válást. Az elsőre igencsak bizarrnak hangzó ötlet mögötti érvelés megdöbbentően logikus.

Kaliforniában a tavalyi elnökválasztással egyszerre erősítette meg népszavazás a Házasság védelméről szóló törvényt. Ez azért került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, mert ezzel az államban betiltották az azonos neműek házasságát. John Marcotte azt mondja, a házasságok védelme érdekében azonban újabb népszavazásra van szükség, hiszen még így is maradt valami, ami komolyan fenyegeti a törvény védelmét élvező intézményt: ez pedig a válás.

Tagadhatatlan, hogy a dologban van valami, hiszen a házasságok több, mint fele válással végződik. John Marcotte szerint aki a tavalyi népszavazáson igennel szavazott, hiszen szívén viseli a házasságok védelmét, az emellett a kezdeményezés mellett is ki fog állni. A válások betiltásának egyébként anyagi szempontból is  pozitív következményei is lennének, egy független intézet felmérése szerint az USA-nak évi 112 milliárd dollárjába kerülnek a válások, így az intézkedéssel ezt a kiadást is egy csapásra le lehetne faragni.