Ön szokott partnerének pikáns képeket küldeni magáról?

A sexting (vagy magyarosabban szexting) szó a textingből, azaz az SMS-ezés angol megfelelőjéből származik. Arra szokás használni, amikor valaki telefonjával meztelen vagy egyébként erotikus képet készít magáról, és azt elküldi a kedvesének. A dolog elsőre meglehetősen ártatlannak, sőt, jópofának tűnik, és az esetek zömében biztosan az is. Az sem kizárt, hogy olvasóink között is akadnak olyanok, akik lepték már meg partnerüket egy-egy pikáns digitális fotóval, akár MMS-ben, akár az interneten keresztül.

A baj csak az, hogy a héten megjelent egy amerikai felmérés, amely szerint a sexting fő művelői tizenévesek, akik távolról sem elég érettek ahhoz, hogy felnőtt módjára tudják kezelni a helyzetet. A Pew Internet & American Life Project nevű, független szervezet által összegyűjtött adatokból az derül ki, hogy a 12 és 17 év közötti korosztály 15%-a kapott vagy küldött már erotikus vagy ilyen jellegű fényképet telefonjával Amerikában. Természetesen a vizsgált korcsoporton belül az idősebbekre inkább jellemző ez a tevékenység, de az adatot így is jókora felháborodással fogadták.

Ennek oka jó részben az, hogy ezek a kvázi-ártatlan képüzenetek többször is tragédiához vezettek már. A fiataloknak kellene ugyanis a legjobban tudni azt, hogy ami digitálisan rögzítésre kerül, az jó eséllyel fel fog kerülni az internetre - sokan közülük mégis ezt a módszert választják arra, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Így tett például egy 13 éves lány, Hope Witsell, Floridában, akinek megtetszett egy fiú az iskolájában. Csinált magáról egy-két pikáns fényképet, és elküldte azokat szíve választottjának. A srác telefonját azonban megkaparintotta a lány egy riválisa, aki ugyanarra a fiúra vetett szemet. Természetesen azonnal továbbküldte a fotókat, amik ezután az egész iskolában elterjedtek, osztálytárstól osztálytársig.

Erre a tantestület azzal reagált, hogy Witsellt büntetésben részesítették, hiszen ő kezdett el saját magáról szeméremsértő képeket küldözgetni. A baj azonban az, hogy a kedves osztálytársak úgy érezték, a lány további büntetést érdemel, és cukkolták, zaklatták a fotók miatt. Witsell ennek hatására többször is megsebezte magát. Amikor beszélt az iskolai pszichológussal, az megígértette vele, hogy szólni fog egy felnőttnek, ha úgy érzi, további kárt szeretne tenni magában. A kislány mégse szólt. Szégyenében és elkeseredettségében másnap felakasztotta magát.

Hasonló a valamivel idősebb, 18 éves Jessica Logan története, amely még tavaly kezdődött. Ő és barátnője telefonjaikkal készítettek egymásról erotikus képeket, és Logan úgy döntött, elküldi saját fotóit barátjának. A fiatalember barátnője meztelenkedős fotóit nem rosszindulatból vagy bosszúból, hanem pusztán heccből továbbította haverjainak. Így a fényképek nem sokkal később már az egész iskolának megvoltak.

Bár ebben az esetben egy nagykorúról van szó, a helyzetet ő sem tudta jobban kezelni, mint Hope Witsell. A többi középiskolás addig zaklatta meztelen fotóiról hírhedtté vált társnőjüket, amíg az fel nem akasztotta magát. A szülők jelenleg az iskolát perlik, arra hivatkozva, hogy a tantestületnek be kellett volna avatkoznia a többséggel szemben a lány védelmében.