Szeretőnek lenni. Erről beszélgettem mexx kolleginával. Azon gondolkoztam, hogy én nem tudok. Egyszerűen alkalmatlan vagyok rá. Egyszerű önismeret. Hogy tudom, én nem tudok várni valakire, hogy legyen rám ideje, amikor ő akarja, vagy amikor neki van lehetősége. Bár ha jobban belegondolsz, nem is a férfi határozza meg, hogy mikor látod, hanem egy másik nő. Az ő időbeosztása hatással van a tiédre is, akár elismered, akár nem. Neked nincs más dolgod, mint kedvesnek lenni, ha jön, akit vársz.

Lehetsz jó szakácsnő, isteni az ágyban, megadhatsz neki bármit, amire vágyott, de soha nem volt alkalma kipróbálni, lehetsz szellemi partner, mégis, csak második maradsz. Akivel nem lehet kézen fogva mászkálni, akiről nem tudhatnak a barátok, nem tudhat szinte senki. Elfelejtheted a spontán programokat, nincs közös nyaralás, nincs közös hétvége, nincs ünnep, nincs olyan, hogy megtesztek valamit csak úgy, mert kedvetek van, tervezni kell, határidőt betartani, az óra olyan fontossá válik az életedben, amennyire régen el sem tudtad képzelni. Vársz.

Vársz akkor is, ha váratlanul közbe jön valami, és lemond téged. Persze sajnálja, persze igyekszik jóvá tenni, legközelebb majd más lesz. Legközelebb. Észre sem veszed, hogy az egész életed csak várakozás lesz, mindent ez köré szervezel. Hogy mindig elérhető legyél. Hogy ott legyél, ha szüksége van rád. Ha a felesége nem megértő, te az vagy. Ha a felesége nem szereti a szexet, te ki sem engeded az ágyból. Ha azt mondja, hogy a nejével nem lehet beszélgetni, csak veszekedni, lenyűgözöd az okosságoddal.

Harcolsz egy nővel, aki nem is tud rólad. Riválisnak tekinted, még ha soha nem is beszélsz róla. A nevét sem mondod ki, ugye? Csak úgy emlegetitek, ő. A neve tabu. Más világ. Ahogy te is az vagy, szépen elhelyezve a sakktáblán. A megfelelő pillanatokban bármikor elérhető vágy vagy. Órákat, talán napokat is kapsz. Kedvességet, gyengédséget. Amiért cserébe te nem terheled a gondjaiddal, hiszen nem azért jön hozzád, hogy elmeséld neki a tényleges problémáidat.

Az első ünnep egyedül mindig megrázó. Még csak ajándékot sem vehetsz neki, hiszen nem tudja hazavinni, ugye? Bár van, aki azt mondta erre, hogy a legjobb megoldás a szeretőtől kapott ajándékot odaadni a feleségnek. Így mindig szem előtt van, nem kell titkolni, a nej még örül is, hogy gondoltak rá. Szerintem ez a lehető leggerinctelenebb megoldás. Két nőt egyszerre megalázni, akik elvileg mindketten szeretnek...

Szeretőnek lenni. Nehéz dolog. Nem mindig éri meg. Soha nem úgy indul, hogy tudod előre, mi lesz a vége. Mondhatod, hogy nem fogsz beleszeretni, és néha mégis megtörténik. És akkor ott állsz egy már nem érvényes forgatókönyvvel, mert változtak a szabályok, érzelmek kerültek a kapcsolatba. És innen nehéz kiszállni. És nem, nem mindegy egy háromszögben sem, hogy melyik csúcs vagy te.

Viv