A múlt héten beszélgettem egy nővel, aki már a harmincas éveit is megkezdte, és bár nem házas, mégsem volt soha életében egyedülálló. Csak úgy mellesleg említette ezt meg, és vagyunk olyanban, hogy ha ő azt mondja, hogy fogalma nincs, miért van ez így, akkor én hiszek neki. Egyszerűen a középiskolától kezdve mindig is volt barátja, és ahogy az egyik kapcsolatnak vége lett, mindig azonnal kezdődött egy új.

Mielőtt elárasztanának minket az mnk-kommentek, hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy a szóban forgó csaj egyáltalán nem egy kicsapongó típus. Attól még, hogy nem volt szingliségi szünet a szerelmei között, a kapcsolatok rendre kifejezetten hosszútávúak voltak, az egyik a hatodik évet is megérte. Az, hogy mindig van valakije, még nem jelenti azt, hogy szezononként váltogatná a férfiakat.

Aztán a napokban belenéztem a jelenleg futó brit, celebes Big Brother-sorozatba. Meglepetésemre ott is ugyanez a téma került elő. Miután Jekatyerina Ivanova elfogadta a neki felajánlott összeget, és beköltözött a házba, ott hosszasan kérdezgették a többiek Rolling Stones-tag expasijáról, és valahogy ennek a szende szőkének is ugyanez csúszott ki a száján: hogy valahogy még ő sem volt soha életében egyedülálló. Mindig is volt pasija.

És tényleg, mi is megírtuk, hogy miután Ronnie Wooddal szakítottak, rögtön egy másik férfihoz költözött oda. És ez még mind semmi, Ivanova a Big Brother-házban néhány nap elteltével flörtölgetni kezdett a Basshunter néven ismert skandináv zenésszel, bár korábban hangoztatta, hogy neki bizony van barátja.

Bár Ivanova a jelenlegi állás szerint néhány napos csókolózás és együttalvás után már dobta is Basshuntert, egyik lakótársnőjük megjegyezte, hogy a kazah származású ex-pincérnő vérbeli orchidea-típus. Ez alatt azt kell érteni, hogy saját gyökerei nincsenek, hanem csak egy másik növénnyel együttélve, abból erőt merítve, esetleg azon élősködve tud kiteljesedni és virágba borulni.

Vajon mi lehet a magyarázata, hogy ennyi ilyen típusú nő van? Próbáltam rá valami épkézláb választ találni az interneten, de általában csak annyit szokás erre mondani, hogy az ilyen személyiségű-életű emberek "kapcsolatfüggők". Nincs elég önbizalmuk, vagy egyéb okból nem tartják magukat önálló életre képesnek, ezért tűzön-vízen át kitartanak barátjuk mellett, legalábbis addig, amíg helyette egy másikat nem találnak. Ez sok esetre biztosan igaz, Ivanovára talán igen, de a poszt elején említett hölgyre szerintem egyáltalán nem illik rá, mert az élet minden (egyéb) területén hihetetlenül aktív, sikeres és irigylésre méltó karriert épített ki magának.

Ráadásul ez a magyarázat azzal sem foglalkozik, hogy akkor hímnemű orchideák miért nincsenek. Miért csak nő lehet kapcsolatfüggő? Vagy van olyan férfi, aki soha nem volt agglegény?