Az első randik szabályairól szondáztatta meg felhasználóit a Match.com nevű társkereső oldal. A felmérésben csak amerikaiak vettek részt és közülük a site regisztráltjai nem is tartoznak a legfiatalabbak közé, így nem annyira meglepő, hogy a hagyományokhoz igen hű, konzervatív kép alakult ki arról, hogy hogyan kell viselkedni a legelső randin. Az oldal sajtóközleménye szerint például az ideális helyszín az első találkához egy étterem. Míg a vacsora bizonyult az első számú randizós programnak, az egyik legnépszerűbbnek gondolt szabadidős tevékenység, a mozizás csúnyán leszerepelt. Kevesebb, mint 1% mondta azt, hogy az első randevún legszívesebben beül egy filmre.

Ha már összejött a találka, a megkérdezettek nők azt mondták, a férfiakból a mosolyuk érdekli őket leginkább. A férfiak válasza kissé meglepő, mert nem a mellre szavaztak a legtöbben. Ehelyett a megkérdezettek 30%-a azt mondta, hogy a nőkből leginkább a tekintetükre fókuszálnak. De jobban is teszik, ha visszafogják magukat, mert az első randin nincs helye a szexualitásnak. Mindkét nem képviselőinek túlnyomó többsége, egészen pontosan 85%-a azt mondta, hogy az első randin nem szabad csókolózni. A férfiak 35%-a azért emellé odatette, hogy a második találkozáskor viszont már simán mehet egy kis smaci. Abban is egyetértenek a nemek, hogy az első közös program költségeit a férfinak kell állnia. 62% szerint az urak fizetnek az ismerkedő randi után, 37% szerint a legjobb megoldás, ha feleznek, és a negyed százalékot sem érte el azok aránya, akik szerint a nő dolga, hogy kifizesse a számlát. Feltehetőleg ők vagy félreértettek valamit, vagy vicceltek.

Szintén férfimunka a telefonálás. A nők 55%-a szerint a légyott után az uraknak kell rátelefonálni a hölgyekre, hogy újabb összejövetelt indítványozzanak. Ezzel azonban a férfiak nem feltétlenül értenek egyet, mert többségük szerint (73%) mindegy, hogy ki hív vissza kit, azaz a nők ugyanúgy felemelhetik a telefont, mint a férfiak. Az utolsó téma a szerelmi vallomás volt, aminek jelentőségéről nemrég külön posztban értekeztünk. Ebben a témában az amerikai férfiak és nők nagyjából fele egyetért azzal a szabállyal, hogy az első három hónapban még nem szabad az embernek odáig ragadtatnia magát, hogy kimondja a "szeretlek" szót.