Új esemény utáni fogamzásgátló-tablettával jelentkezett egy gyártó. Az EllaOne névre hallgató szerben az az újdonság közismert elődjéhez képest, hogy míg a manapság használatos tablettákat legfeljebb a szeretkezés utáni harmadik napon volt még értelme bevenni, addig az új fogamzásgátló még a közösülés után öt nappal is hat. Ráadásul erősebb hatóanyaga miatt a terhesség kialakulásának esélyét még tovább csökkenti (harmadára) a jelenleg kapható hasonló szerhez képest.

Az EllaOne még nem kapható szabadon a patikákban, de például Nagy-Britanniában már bevezetésre került, azzal, hogy csak orvos írhatja fel. Tehát elvileg ha egy pásztoróra arra végződik, hogy kiderül, hogy elszakadt a gumi, vagy ha csak másnap jut eszébe valakinek, hogy a múlt hónapban elfelejtette bevenni a tablettáját, akkor három helyett öt nap van arra, hogy a terhesség miatt aggódó hölgy elballagjon az orvoshoz és gyors segítséget kérjen a gyermektelen állapot fenntartásához. Ami remekül hangzik, de persze nem íródott volna meg ez a poszt, ha nem lennének rögtön kritizálói is a találmánynak.

Sokak azzal érvelnek ugyanis, hogy a fiatalok már így is roppant felelőtlenül tudnak viselkedni a randikon, éppen például Nagy-Britannia vezető helyet foglal el Európán belül a tizenéves-terhességi statisztikákban. Ha tehát azt hallják ezek a fiatalok, hogy gumi vagy rendszeres tablettaszedés nélkül is bármikor át lehet kapcsolni az ártatlan románcról a szexre, akkor ezt nyilván meg is fogják tenni. És közben tudják majd, hogy az EllaOne-nak köszönhetően a terhesség miatt nem kell aggódniuk - csak azt nem tudják, hogy óvszer nélkül milyen nemi betegséget szednek éppen össze. Sokak szerint baj az is, hogy a félénkebb lányok nem tudják majd arra hivatkozva hárítani a szexre éhes fiúkat, hogy nem szeretnének teherbe esni. Hiszen erre az lesz a válasz, hogy "á, majd beveszel utána egy tablettát".

Mások szerint viszont csak annyi történt, hogy ezentúl két nappal több áll majd rendelkezésre arra, hogy aki biztosan nem akar teherbe esni, az bevegye az esemény utáni tablettát.