A testi vagy a lelki megcsalás fáj jobban?

Tipikus melodráma-jelenet. A nő megtudja, hogy férje lefeküdt egy másik nővel, ezért áll a bál. Védekezésképp a férfi azt mondja, hogy "de hidd el, nem jelentett semmit!" Erre a nő azzal a költői kérdéssel replikázik, hogy "azt hiszed, attól jobban érzem magam, hogy olyan nővel csaltál meg, aki nem is jelentett neked semmit?". Kínos csönd, bevágott ajtók, stb. Kutatások azonban bebizonyították, hogy a nőknek igenis kevésbé fáj, ha partnerük alkalmi szexre vetemedik egy másik, számára semmit sem jelentő csajjal ("testi megcsalás"), mint ha arról értesülnek, hogy mélyebb lelki kapcsolatot alakítottak ki egy harmadikkal ("lelki megcsalás").

Több felmérésből is az derült ki, hogy ezzel szemben a férfiak többségét kevésbé zavarja, ha feleségük másnak önti ki a lelkét, a lényeg csak az, hogy szex ne legyen az illetővel. A jelenséget evolúciós okokkal szokás magyarázni, mondván, hogy a hímek csak akkor lehetnek benne biztosak, hogy a gyerek a sajátjuk, ha a nő csak velük közösül. Ezzel szemben a nőknek hosszú távú társ kell az ivadékok felneveléséhez, ezért az ő számukra az a fontosabb, hogy a mély lelki kapcsolat meglegyen azzal férfival, akitől gondoskodást és támogatást várnak.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói azonban nemrég közreadott tanulmányukban azt állítják, más háttere van a jelenségnek. Bár a férfiak között valóban több az, akik számára a szexuális kapcsolat fontosabb, mint a lelki, de ez egyáltalán nem jellemző mindegyikükre. Egy jelentős kisebbség a férfiak közül ugyanazt válaszolja, amit a nők többsége: a lelki megcsalás jobban fáj, mint a testi. Azt fedezték fel, hogy sok férfi nem elég biztos saját magában, illetve érzelmeinek erejében, és ezért a testi kapcsolatot helyezik a középpontba. Az ilyenek válaszolják azt, hogy a testi megcsalás esne nekik rosszabbul. A férfiak jelentős hányada azonban nem küzd ilyen gondokkal és képes lelki szinten is mindent megosztani kedvesével. Az ilyenek a tanulmány szerint a nők többségével egyetemben szintén azt fogják válaszolni a fenti kérdésre, hogy igenis a "lelki megcsalás" a rosszabb.