Rengeteg véleményt és szakvéleményt tettek közzé arról, hogy egy kapcsolatot tönkretesz-e, ha az egyik fél - jellemzően a férfi - pornófogyasztó. A többség reakciója az, hogy mindenképpen negatív dolog, ha egy kapcsolatban élő férfi pornót néz, de sokan árnyaltabban látják a helyzetet. Megpróbálunk az érvek és ellenérvek között rendet vágni, először a pornóellenesek, majd a pornópártiak érveit sűrítve 5-5 pontba, de állást nem szeretnénk foglalni - azt majd tegye meg ön egy kommentben. Baj, ha a férfi pornót néz barátnője/felesége háta mögött vagy akár nem is titokban?

Ellene

1. Sokak szerint igenis zavart jelent, ha egy kapcsolatban élő férfi az interneten keresi a szexet. Akinek van partnere, az nyilván akkor érzi szükségét annak, hogy pornót nézzen, ha otthon nem él kielégítő szexuális életet. Így aztán ha nem is maga a pornó a probléma, annak fogyasztása mindenképpen valami gond jelenlétére utal.

2.Sokszor hangoztatják azt, hogy a nőkre nézve káros pszichológiai hatással van, ha partnerük pornófogyasztó. A férfi egyre inkább csak szexuális tárgyként fog tudni a nőkre nézni, miközben igazi partnere egyre értéktelenebbnek érzi majd magát. Sok feleség, miután tudomást szerez arról, hogy férje titokban pornót néz, becsapottnak, értéktelennek érzi magát, majdnem mintha valóban megcsalták volna. Ezáltal a kapcsolatot összetartó érzelmek kiüresedhetnek, elveszhetnek.

3. A szexuális életre sincs kedvező hatással a túlzott pornófogyasztás, amennyiben a férfi saját barátnőjét vagy feleségét egy idő után óhatatlanul unalmasnak fogja találni a pornóhoz képest. Mivel a videókban mindig egy új nő, valami újabb, még durvább látható, a férfi elvesztheti a kedvét ahhoz, hogy barátnőjével igazi szexre kerítsenek sort.

4. Aki túl sok pornót néz, annak az egész élete könnyen a szexualitás befolyása alá kerül. Egy 2003-as amerikai felmérés szerint a pornófogyasztó férfiak hajlamosabbak a nőkről nem szexuális környezetben is szexuális tartalmú szavakkal beszélni, valamint a nőket csak a hagyományosan nőknek fenntartott szerepekben elfogadni.

5. Sokan figyelmeztetnek arra, hogy a pornófogyasztás akár függőséghez is vezethet. A függőségben szenvedők a statisztikák szerint pedig könnyebben vesztik el házastársukat de állásukat is. Egy amerikai statisztika szerint a válások 56%-ában a feleség a válóokok között felsorolja azt is, hogy férje túl sok pornót néz. Ezen kívül aki rászokik ezekre a roppant erős vizuális ingerekre, azoknál kialakulhat, hogy egy hús-vér nő jelenléte már nem okoz izgalmat.

Mellette

1. Néhány kutatás azt mutatja azonban, hogy a gyakorlat ellentmond a fenti elméleteknek. Egy 2001-es felmérés szerint a pornót néző férfiak két-harmada azt állította, az ő szexuális teljesítményük nem csökken attól, hogy szexuális témájú oldalakat keresnek fel az interneten.

2. Úgy tűnik, a rászokás sem megy olyan könnyen. Az alkalmi pornófogyasztók aránya Alvin Cooper szexterapeuta szerint 85-90%, és a függőség, vagy ahhoz közelítő állapot mindössze 10-15%-nál alakul ki. Bizonyos Russell Stambaugh szerint pedig mindössze 5%-ra tehető azok aránya, akiknek pornófogyasztása bármi kihatással van a valós életre.

3. Más vélemények szerint a problémával már nem a pornózó férfi és az ártatlan nő viszonyában kell vizsgálni, hiszen rengeteg nő is néz már szexuális tartalmú képeket és filmeket. Igaz, a felmérések egyelőre azt mutatják, hogy még mindig a férfiak vannak döntő többségben, és a nőknek csak nagyjából 3%-a néz szexet az interneten, szemben a férfiak 26%-ával.

4. Van olyan szakértő, aki azt állítja, hogy nem igaz, hogy a férfiak azért fordulnak a pornóhoz, mert nem elégíti ki őket az a szex, amit otthon partnerüktől kapnak. A pornót néző férfiak nem gondolják azt barátnőikről, illetve feleségeikről, hogy "nem elég jók", a szexfilmek csak az újdonság varázsa és izgalma miatt vonzza őket. Ezek olyan fantáziák, amiket az életben eszük ágában nem lenne kiélni, és a film megtekintése után boldogan térnek vissza kedvesükhöz.

5. Az erotikus filmek - és természetesen nem a durva, nők számára megalázó, lealacsonyító pornó - sok szakértő szerint igenis tudnak segíteni abban, hogy egy hosszútávú kapcsolatot a felek megint izgalmassá tudjanak tenni. Ehhez persze az kell, hogy a felek közösen nézzenek szexuális tartalmú filmeket, olyanokat méghozzá, amelyek mindkettőjük tetszését elnyeri.