A társkeresés-biznisz a technikai haladással együtt fejlődik, és ha valakit riaszt annak a gondolata, hogy neki egy gép egy tudományos kísérlet alapján számítsa ki, hogy kivel kell randiznia, az jobb, ha nem olvas tovább. A ScientificMatch.com ugyanis arra a tudományosan elfogadott teóriára alapítja működését, hogy az ember azt a potenciális partnert fogja a legvonzóbbnak találni, akivel a legeltérőbb egymástól a DNS-készletük.

Az elméletet az internetes társkeresés gyakorlatába úgy ültették át, hogy a fent linkelt oldalra regisztrálóktól DNS-mintát kérnek és a szokásos profil mellé ez az adat is bekerül a rendszerbe. A száj belsejéből vett mintát be kell küldeni az oldal laboratóriumába, ahol elkészítik a jelentkező géntérképét, és azt összehasonlítják a többiek DNS-ével. A rendszer ezek után a lehető legkülönbözőbb génkészletű párokat ajánlja egymás figyelmébe.

Mindez 1995 dollárba kerül, ami csaknem négyszázezer forintnak felel meg, de a tagsági díjat csak egyszer kell kifizetni, és egy életre szól. Mindezért az oldal azzal kecsegtet, hogy a figyelmünkbe ajánlott partnerek testének illatát egyszerűen imádni fogjuk, megnőnek az esélyeink egy jobb szexuális életre, és természetesen a gyerekek a lehető legkedvezőbb genetikával születnek majd. Sőt, azt is hozzáteszik, hogy az így összeállt párokban a nők hűségesebbek és kevésbé kell a barátoknak/férjeknek a felszarvazástól tartaniuk.