Ismerkedni próbáltunk a csetruletten. Nem sikerült

2010.02.19. 18:25

Egyre többet hallunk a chatroulette.com című oldalról, amely nemrég azért került bele a hírekbe, mert egy 17 éves orosz középiskolásé, de máris amerikai befektetők érdeklődnek utána. A site egy egyszerű, de nagyszerű ötleten alapszik. Ha megnyitjuk az oldalt, még regisztrálni sem kell, csak webkameránkat aktiválni és a Play gombra kattintani, és máris szembetaláljuk magunkat egy véletlenszerűen elénk sorsolódott vadidegennel a világ bármely tájáról. Ha tetszik, beszélgetünk vele, ha nem, megint kattintunk, és máris kapunk valaki mást.

Screenshot: vele is csak 1 másodpercig tartott a videócsevely
Screenshot: vele is csak 1 másodpercig tartott a videócsevely

Andrej Ternovszkij, a chatroulette.com tulajdonosa nemrég azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy az oldalt mindenki máshogy használja. "Van, aki szerint egy játék, van, aki szerint egy külön, ismeretlen világ, mások szerint meg egy társkereső." Ez utóbbin felbátorodva úgy döntöttem, a randiblog olvasóinak kedvéért ki kell próbálnom a villámrandizás internetes megfelelőjét egy teszt erejéig. Valószínűleg nem délelőtt kellett volna.

Összesen 25 kapcsolást csináltam végig, és azt határoztam el, hogy nemtől függetlenül beszédbe próbálok elegyedni mindenkivel, aki szintén hajlandó erre. Talán azért lett volna érdemes máskor csatlakoznom, mert az európai netezők délelőtt nem érnek rá csetelni, és ilyenkor Amerikában is már annyira késő van, hogy csak az őrültek vannak még ébren.

Ennek megfelelően a két beszélgetést, amire sor került, egy kínai fiúval és egy szintén ázsiai lánnyal folytattam le, igaz, utóbbi meglehetősen szűkszavú volt, mivel nem igazán beszélt angolul. Személyükben társat persze akkor sem találhattam volna, ha tényleg keresnék, de ettől még érdekes volt kommunikálni velük.

Viszont a 25 hívás nagyjából fele volt valamilyen szinten erotikus vagy egyenesen pornográf. Már a harmadik kapcsolás egy széttárt lábú, színesbőrű, anyaszült meztelen nővel hozott össze, de összességében, úgy tűnik, a férfiak jobban szeretik magukat mutogatni, mert a 25 sorsolásból egyszer nyertem puncit és egyszer melleket, péniszt viszont háromszor, amiből kettő merev volt. Sokan nyilván pontosan valami ilyesmit keresnek, ők azok, akik azonnal a tovább gombra kattintanak, ha meglátják, hogy a vonal túlsó végén ruhában van a másik szerencsés.

Az oldal nagy előnye, hogy gyors, egyszerű (mondhatnánk primitív) és reklámmentes. A csetelés elé kiírt figyelmeztetés azonban jogos: 16 éven aluliaknak valóban nem tanácsos belépni ide, már ha egyáltalán valakinek az. Ternovszkij fent idézett állítását leellenőrizve azonban azt mondhatjuk: a chatroulette-en az ismerkedésnek nagyjából annyi az esélye, mint az orosz ruletten a nyerésnek. Izgalmasnak izgalmas, de legjobb esetben is csak túlélni lehet.