Bizonyos Dr. Satoshi Kanazawa megállapításait azért szereti idézni a sajtó, mert brit tudós létére mindig valami meghökkentő témát dolgoz fel. Eddigi egyik legnagyobb dobása például az volt, hogy a szép embereknek miért szoktak inkább lányaik születni fiúk helyett (erről külön könyvet is írt egyébként). A Londoni Közgazdasági és Politológiai Iskola PhD-zett pszichológusa a héten intelligencia-témában nyilatkozott, mivel legutóbbi kutatási területe az, hogy bizonyos társadalmi csoportok IQ-ja mekkora a többiekéhez képest.

Ennek során azt tapasztalta, hogy azon férfiak alacsonyabb intelligencia-hányadossal rendelkeznek, akik voltak már hűtlenek barátnőjükhöz-feleségükhöz. Dr. Kanazawa szerint ezen az eredményen nem szabad meglepődni, hiszen az evolúció során a férfiaknak megérte poligámnak lenni, hiszen a gének biztosabb továbbörökítése érdekében meg kellett próbálniuk minél több nőstényt meghódítani. Hogy ezt az ősi ösztönt leküzdjék a XXI. század férfijai, ahhoz bizony intelligencia kell, így nem csoda, hogy azoknak nem sikerül a modern társadalom normáihoz alkalmazkodni, akiknek alacsonyabb az IQ-juk.

Dr. Kanazawa szerint a nőkre ugyanez azért nem áll, mert az ő számukra az evolúció során mindig is a monogámia volt a kedvezőbb stratégia, így náluk a hűség vagy hűtlenség nem intelligencia kérdése. A tanulmány megállapításai ezen a vonalon tovább haladva egyébként arra is kitérnek, hogy akiknek alacsonyabb az IQ-ja, azok a hűtlenségen kívül olyan további idejétmúlt beállítódottságoktól sem tudnak megszabadulni, mint az istenhit vagy a konzervatív gondolkodásmód. Dr. Kanazawa szerint a liberálisok intelligenciahányadosa átlagosan 106, a konzervatívoké viszont csak 95, az ateistáké 103, a nagyon vallásosaké viszont 97.