A hagyományos (értsd: meghaladott) felállásban úgy szokott lenni, hogy a férj keresi meg a pénzt, a feleség meg elkölti. A modern időkben ez már természetesen nem maradhatott így, de azért a nőkről még mindig él egy olyan kép, hogy ők azok, akik könnyelműen kidobálják a kemény munkával megkeresett pénzt mindenféle drága és haszontalan holmira, mint például ruhák, cipők és ékszerek. Hogy ez a gyakorlatban mennyire ritkán van így, azt nemcsak személyes tapasztalatom támasztja alá, hanem a lovemoney.com háromezer fős mintán végzett felmérése is.

Eszerint a nők jobban tudnak takarékoskodni és kevésbé hajlamosak adósságot felhalmozni, mint a férfiak. Nézzük a számokat. Nagy-Britanniában egy átlagos férfiadósság 2.176 fontra rúg, míg a női adósok átlagosan nagyjából 10%-kal kevesebbel tartoznak, 1.987 fonttal. Emögött persze állhat az is, hogy a nagy családi beruházások, mint pl. lakás, autó, konyhabútor, stb. általában hitelre mennek, és gyakran csak a férj nevén vannak.

Nehezebb viszont vitatkozni azzal, hogy a férfiak negyede általában késve fizeti be a számlákat, ha nem felejtkeznek meg róluk teljesen. Ugyanez a nőknek csak 17%-ával szokott előfordulni. A férfiak 5%-ának fogalma sincs arról, hogy a családja hogy áll anyagilag, és valamennyi ilyen ügyletet teljes egészében feleségére bízza. További 54%-uk tudja pontosan, hogy a családnak mikor milyen számlára mennyit kell fizetni, igaz, ez az arány a nőknél is csak enyhén magasabb, 57%-uk mondta azt, hogy tökéletesen képben van a háztartási befizetnivalók terén.