Az amerikai iskoláslányoknak kötelező fiúkkal randizni

2010.03.17. 16:11

Rengeteg sztorit kavarnak az idén az amerikai promok, azaz a végzős diákoknak rendezett bálok. Nemrég adtunk hírt egy srácról, aki youtube-kampánnyal vette rá kedvenc bikinimodelljét, hogy jöjjön el vele a mi szalagavatónknak nagyjából megfelelő iskolai ünnepségre. Az ő esetében az intézmény nem szólt bele a rendhagyó partnerválasztásba, de nem így volt ez a képen látható Constance McMillen esetében, aki olyan botrányos húzásra készült, hogy az ötlet hallatán lefújták az egész bált.

Forrás: aclu.org
Forrás: aclu.org

Az itawambai mezőgazdasági középiskola 18 éves, leszbikus diákja ugyanis azt tervezte, nem estélyiben megy majd el a rendezvényre, hanem szmokingban, karján barátnőjével. Két lányból álló pár azonban az iskola vezetősége szerint nem vehet részt a bálon, ezért megmondták a renitens tanulónak, hogy csajozás helyett keressen inkább egy fiút, aki elviszi őt. A diáknak azt is megtiltották, hogy másik lánnyal lassúzzon, tekintve, hogy ettől vélhetően sokan "beindulnának", valamint kötelezővé tették számára az estélyi ruha viselését is, a szmoking a lányoknak ugyanis szintén tilos.

Tavaly novemberben már volt egy hasonló eset az USA egy másik középiskolájában, ami azzal végződött, hogy a jogvédő szervezetek nyomásának engedve végülis lehetővé tették egy leszbikus párnak az iskolai estélyen való részvételt. A mostani esetben szereplő iskola vezetői nyilván hallottak erről, de döntésüket megváltoztatni nem hajlandók, így - tekintve, hogy a vita idő közben bíróság elé került - egyszerűen lefújták az egész ünnepélyt, amivel a diáklány kérését egy csapásra tárgytalanná tették. Lehetséges azonban, hogy az április 2-ra (azaz kissé meglepő módon nagypéntekre) tervezett bál szülői szervezésben mégis megvalósul, az iskola részvétele nélkül. Hogy ezen McMillen részt vehet, illetve részt vesz-e majd, azt még nem lehet tudni.