Rengeteg sztorit kavarnak az idén az amerikai promok, azaz a végzős diákoknak rendezett bálok. Nemrég adtunk hírt egy srácról, aki youtube-kampánnyal vette rá kedvenc bikinimodelljét, hogy jöjjön el vele a mi szalagavatónknak nagyjából megfelelő iskolai ünnepségre. Az ő esetében az intézmény nem szólt bele a rendhagyó partnerválasztásba, de nem így volt ez a képen látható Constance McMillen esetében, aki olyan botrányos húzásra készült, hogy az ötlet hallatán lefújták az egész bált.

Az itawambai mezőgazdasági középiskola 18 éves, leszbikus diákja ugyanis azt tervezte, nem estélyiben megy majd el a rendezvényre, hanem szmokingban, karján barátnőjével. Két lányból álló pár azonban az iskola vezetősége szerint nem vehet részt a bálon, ezért megmondták a renitens tanulónak, hogy csajozás helyett keressen inkább egy fiút, aki elviszi őt. A diáknak azt is megtiltották, hogy másik lánnyal lassúzzon, tekintve, hogy ettől vélhetően sokan "beindulnának", valamint kötelezővé tették számára az estélyi ruha viselését is, a szmoking a lányoknak ugyanis szintén tilos.

Tavaly novemberben már volt egy hasonló eset az USA egy másik középiskolájában, ami azzal végződött, hogy a jogvédő szervezetek nyomásának engedve végülis lehetővé tették egy leszbikus párnak az iskolai estélyen való részvételt. A mostani esetben szereplő iskola vezetői nyilván hallottak erről, de döntésüket megváltoztatni nem hajlandók, így - tekintve, hogy a vita idő közben bíróság elé került - egyszerűen lefújták az egész ünnepélyt, amivel a diáklány kérését egy csapásra tárgytalanná tették. Lehetséges azonban, hogy az április 2-ra (azaz kissé meglepő módon nagypéntekre) tervezett bál szülői szervezésben mégis megvalósul, az iskola részvétele nélkül. Hogy ezen McMillen részt vehet, illetve részt vesz-e majd, azt még nem lehet tudni.