Éppen egy hete adtunk hírt Mississippi állam egyik kisvárosának diákjáról, bizonyos Constance McMillenről, aki - leszbikus lévén - barátnőjével szeretet volna megjelenni az érettségijét megelőző szalagavató-szerű bálon, azaz a promon. Az ügyben több olyan fejlemény is volt a héten, amikről azt gondoltuk, érdekelni fogja olvasóinkat.

A kapcsolódó per kezdetén ugyanis a bíró máris állást foglalt abban, hogy az iskola bizony megsértette diákja jogait, amikor előírta neki, hogy a bálon csak fiúval randizhat és nem jelenhet meg szmokingban. Ezzel együtt viszont azt is kimondta, hogy már nem lenne értelme az iskolát kötelezni a jövő péntekre tervezett prom megtartására, így ettől eltekintett, tehát bálozás már biztos nem lesz, hacsak a szülők maguktól meg nem szervezik.

Közben a sztorival egyre több fórum foglalkozik, így Constance McMillen Amerika legnagyobb hírműsoratban és talkshow-jaiban is benne volt az elmúlt egy hétben. Természetesen az alkalmat a szintén leszbikus beszélgetőkirálynő-humorista, Ellen DeGeneres sem hagyhatta ki, a műsorrészletet lásd alább. Ebből kiderül, hogy az osztálytársak McMillent okolják azért, hogy elmarad a szalagavatójuk, és egyre ellenségesebben viselkednek vele szemben.

Ezek után még tovább dúl a vita az USA-ban arról, hogy egy szalagavató lehet-e melegrandi színhelye. Mississippi állam kvázi-szomszédságában, Georgiában például egy 18 éves fiú diáknak engedték éppen meg, hogy szintén fiú barátjával jelenlen meg az iskolai ünnepségen. Ügyük sikeréhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy egyikünk sem szándékozott estélyi ruhát ölteni az eseményhez. Az előrelátó diák, Derrick Martin persze tudja, hogy attól még, hogy miatta nem tiltották be a bálozást, nyíltan vállalt melegsége miatt nem számít a legnépszerűbbek közé, így külön biztosítást kötött a szmokingra, amit a promon viselni fog.