Volt tavaly egy különbség-tesztes posztunk, ahol azt is megpróbáltuk kideríteni, hogy a magyar párok politikailag egységesek-e, azaz barát és barátnő, illetve férj és feleség a jobb-bal felosztásban egy oldalon állnak-e. Szinte hajszálpontosan a szavazók háromnegyede mondta akkor azt, hogy párjával azonos nézeteket vallanak politikailag. A téma most a választások miatt különösen aktuális, és a képet a parkapcsolatikonfliktusok.hu‭ weboldal alábbi felmérése tovább árnyalja.

Ők konkrétan a veszekedésekre kérdeztek rá, amiből az derült ki, hogy a pároknak mindössze 13%-a szokott egymással politikai témákról vitatkozni. Ha ezt a mi számainkkal összevetjük, akkor azt kapjuk, hogy a különböző politikai nézeteket valló pároknak nagyjából a fele állja meg a vitatkozást, másik fele viszont néha tényleg összerúgja a port. A viták jelentős részét, 42%-át valóban az eltérő pártszimpátia okozza, 11%-kal azonban a második leggyakoribb konfliktusforrás a pár egyik tagjának radikális, nem ritkán agresszívan kifejezett véleménye a zsidó- és cigánykérdésben. A viták 7%-a a politikusok hitelességén folyik, ennyi párnál jelent gondot, hogy az egyik fél szerint a politika és a politikusok nem az emberek érdekeit szolgálják. Ahogy az lenni szokott, vitás kérdéseknek csupán az 5%-át teszi ki a lényeg, azaz a gyakorlati szakpolitikai kérdések, amelyek között némileg meglepő módon még mindig a privatizáció viszi a pálmát.

A megkérdezett párok 18%-a biztosan különböző pártra fog szavazni az idei választásokon, a pároknak csupán a 49%-a szavaz azonos pártra. A válaszadók 18%-a jelezte, hogy a kapcsolatában csak az egyikük él idén állampolgári jogával. A maradék 15% esetén pedig egyik fél sem tervez szavazni a választásokon. Önöknél is fellángolnak otthon mostanában a politikai viták?