Egy roppant kedves hírrel örvendeztetett meg minket a Metro a szenzációmentes fajtából. A főszerepben egy hűséges gólyapár áll, akiknek a Rodan és Malena neveket adták a horvátországi Bród lakói. Rodan tegnap tért vissza Afrikából, ahol - amint az a gólyáknál szokás - a telet töltötte. Malena azonban egy lövés nyomán szerzett sérülés miatt soha nem tud vele tartani, hanem Európában kénytelen átvészelni a telet. A zord évszak során annak a háznak a tulajdonosa gondozza Malenát, amelynek tetején a beteg gólya fészke található.

Amint azt a környék lakói megfigyelték, Rodan azonban annyira hűséges, hogy minden évben visszatér Malenához, hogy együtt töltsék a nyarat, és Malena fiókákat költsön ki, akiket Rodan tanít meg repülni. A hűséges gólya minden évben napra és órára pontosan ugyanakkor tér vissza. Illetve idén mégsem: hiszen Rodan ezúttal már a szokásosnál két órával korábban megérkezett párjához, aki persze már ott várta a szokásos háztetőn. A bal oldalon látható kép csak illusztráció, a hősszerelmes gólyák portréját itt tekintheti meg.

Mindezzel együtt a leghűségesebb madárfajnak mégsem a gólya számít. A bíborfejű tündérmadárnál például egy félrelépést se figyeltek meg a kutatók, pedig négy évig figyeltek egy populációt. A szakértő szerint a gólyák vándoréletmódja egyébként kevésbé kedvez a hűségnek: "a vonuló madarak csak futó kalandokba bocsátkoznak, míg a pingvinek és az albatroszok például életük végéig együtt maradnak". A legcsalfább madár címet pedig valószínűleg az Amerikában élő hegyesfarkú verébsármány érdemli ki azzal, hogy 4 hetente költ, és az egy fészekaljból kikelő fiókák közül általában szinte mindegyik más apától származik.