Megtalálták a világ első szexfelmérését

2010.04.11. 19:59

A patinás Stanford Egyetemen egy olyan kutatást találtak, amely a világ első szexuális felmérésének tekinthető. Dr Clelia Duel Mosher kérdőívét 1892. és 1920. között 45 nő töltötte ki, akik többnyire maguk is felvilágosodott egyetemi hallgatók voltak, mégis azt vallották be, hogy alig volt valami fogalmuk a szexről, mielőtt férjhez mentek. Sokan közülük háziállatok párzását figyelték meg, és pusztán ebből vontak le következtetéseket az emberi reprodukció mikéntjére nézve.

Clelia Duel Mosher (Fotó: stanfordalumni.org)
Clelia Duel Mosher (Fotó: stanfordalumni.org)

Viszont a házasságkötés után a többség számára minden a helyére került, hiszen 45-ből 35-en mondták azt az 1800-as születésű hölgyek közül, hogy vágytak a szexuális együttlétre, és 24-en a szeretkezés céljaként a kölcsönös örömszerzést jelölték meg, nem pedig az akkori vallásos nézettel összhangban gyereknemzést.

Az akkori hölgyek háromnegyede arról számolt be, hogy hetente egyszer kerül otthon sor szexre.

A száz évvel ezelőtt élt nők között volt olyan, aki azon az állásponton volt, hogy a hosszú és biztonságos házasság kulcsa a kielégítő szexuális élet, más viszont arra panaszkodott egy megjegyzésben, hogy a férfiak nem eléggé képzettek a nemiség terén.

A felvilágosodott nők között akadt, aki már akkor kifejezte azt kb. fél évszázaddal később, a fogamzásgátló feltalálásával megvalósuló álmát, hogy milyen jó lenne, ha a nemkívánt terhességek kizárhatóak lennének.

Azért nem mindenki volt ilyen haladó gondolkodású, hiszen az egyik hölgy külön szobában aludt a férjétől, hogy "ellenálljanak a túl gyakori közösülés kísértésének". A kutatás további részleteiről a Stanford Egyetem honlapján lehet olvasni.