A magyar filmek általában rosszak. A romantikus filmek általában rosszak. Milyenek akkor a magyar romantikus filmek...? Természetesen annyira rosszak, hogy nem is nagyon készül belőlük egy se. Nincs sok kivétel, de azért néhány akad. Vannak jó magyar romantikus filmek is, és mi össze is szedtük a saját kedvenceinket egy tizes listában, ez olvasható alább. Rengeteg vígjáték és egyéb film is tartalmaz romantikus szálakat, de mi itt csak azokat vettük számításba, amelyeknek a középpontjában kifejezetten egy férfi és egy nő szerelme áll. Ennélfogva maradtak ki olyan alkotások, mint mondjuk a Csinibaba vagy az Állítsátok meg Terézanyut!

1. Meseautó, 1934 -  Természetesen az eredeti, a két háború között készült verziót ajánljuk az önök figyelmébe, nem a pár évvel ezelőt tÓnodi Eszter főszereplésével készült remake-et. A magyar film hőskorának leghíresebb románca egy szegény lány és egy gazdag banki vezérigazgató között szövődik, akiket egy drága meseautó fűz össze. Víg, romantikus, ártatlan, habkönnyű. A főbb szerepekben olyan legendák láthatók, mint Perczel Zita, Gózon Gyula, Gombaszögi Ella vagy Kabos Gyula, sőt, még Tolnay Klári is felbukkan.

2. Körhinta, 1956 - Egy másik klasszikus, szintén egy legendával, Törőcsik Marival a főszerepben. Az ötvenes évek filmjeiben nem lehetett pusztán a szerelem a középpontban, így a Körhinta története is szorosan kapcsolódik a társadalmi rendszerhez. Mindennek ellenére az alapműnek tekintett alkotás az 1956-os Cannes-i filmfesztivál versenyfilmje volt. A rendező Fábri Zoltán.

3. Szerelmesfilm, 1970 - Egy másik klasszikus, egy később Oscart nyert rendezőtől, Szabó Istvántól. A Szerelmesfilm két főhőse, akiket Halász Judit és Bálint András alakítanak, már tíz éve nem látták egymást, miután a lány külföldre disszidált. Az egymásratalálás persze másodszorra már nem olyan könnyű, mint ahogy azt gondolták volna.

4. Szerelem, 1971 - Déry Tibor döbbentes erejű novelláját Bacsó Péter bővítette egész estés filmmé, amelyet Makk Károly rendezett meg, Törőcsik Marival a főszerepben. Ezúttal Darvas Iván a partnere, aki a börtönben ülve várja sorsát, míg felesége otthon ápolja a férj beteg anyját, azzal áltatva anyósát, hogy fia Amerikában van és filmet forgat. A zárójelenet, amelyben a szerelmes férj és feleség sok-sok idő, viszontagság és szenvedés után újra látja egymást, felejthetetlen.

5. Macskajáték, 1972 - Egy évvel a Szerelem után Makk Károly egy újabb mesterművet tett le az asztalra. A film Örkény István Macskajátékát dolgozza fel, amelynek témája egy idős nő, Orbánné szerelme a lecsúszott operaénekes, Csermlényi Viktor iránt, akinek azonban elcsavarja a fejét egy másik műfogsoros vénasszony, a léha Paula. Törőcsik Mari ebben a filmben is feltűnik, de a főszereplők ezúttal az öregek, azaz Dajka Margit, Makay Margit és Samu Balázs. A filmet 1972-ben a legjobb külföldi film Oscarjára jelölték.

6. Szerelem első vérig, 1985 - Teljesen más kategória volt az idén 25 éves, később több folytatást is megért Szerelem első vérig. A nyolcvanas évek közepének szinte legmeghatározóbb filmje, ami végre egyszer a fiatalokhoz szólt, és azt mondta és mutatta, amit ők hallani és látni akartak. Bery Arihoz hasonló szexepilt gyakorlatilag azóta se tűnt fel a magyar filmvásznon.

7. Közel a szerelemhez, 1999 - Ez a film annyiban kilóg az összeállításból, hogy nem számít nagy legendának, nem aratott különösebb sikert, amikor tíz évvel ezelőtt a mozikba került, és azóta a többség el is felejtette. Ami nagy kár, hiszen az ezredforduló környékén szinte még nehezebb volt a szerelemről ilyen tisztán, egyszerűen és szenzációmentesen szólni, mint ahogy itt a vidékről Pestre felkerült rendőrfiú (Hujber Ferenc) és a kínai lány története teszi. Rendezte Salamon András, zenéjét az Anima Sound System jegyzi, és Antal Nimród is feltűnik benne színészként. Érdemes újrafelfedezni.

8. Jadviga Párnája, 2000 - Závada Pál zseniális regényének nemrosszul megcsinált filmváltozata Bodó Viktorral és Tóth Ildikóval, Deák Krisztina rendezésében. Ondris hiába szereti fiatal feleségét, Jadvigát, ha az asszony mást szeret. Sok-sok szenvedély az első világháború idejéből.

9. Szabadság, szerelem, 2006 - A film, ami a nagy klasszikusok nyomába szeretett volna lépni, és ezért mindenki gyanakodva fogadta, pláne, hogy mindezt Dobó Kata főszereplésével szerette volna megvalósítani. A Szabadság, szerelem az 1956-os forradalom hátterébe ágyazza Fenyő Iván és partnernője sztoriját, és bár a film végülis a nem közelítette meg a hetvenes évek mesterműveinek színvonalát, mégis a várakozásokhoz képest egész kellemes meglepetésként könyveltük el.

10. Az ön kedvence - A tizedik hely az öné. Van olyan jó magyar romantikus film, ami kimaradt a listáról? Természetesen van, de biztosak vagyunk benne, hogy olvasóink nem veszik zokon, hogy mi a mi kedvenceinket vettük bele ebbe a menthetetlenül szubjektív listába. Már csak azért sem, mert az önök véleménye is ugyanannyit nyom a latba, mint a miénk: jöhet tehát a kommentáradat, mik voltak még az elmúlt évtizedek jó magyar romantikus filmjei?