Viszonylag hosszú összeállítást közölt arról a New York Times egyik blogja, hogy mi okozza a hűtlenséget, illetve miért nem képesek a csalfák ellenállni a kísértésnek. Az anyag rengeteg különböző kutatást és példát hoz, többek között arra is rámutatva, hogy van egy olyan gén, ami jelek szerint képtelenné teszi a férfiakat arra, hogy egy házasságban hosszabb ideig boldogan meg tudjanak maradni.

Az egyik legérdekesebb kísérlet azonban azt bizonyítja, hogy a hűtlenség megelőzhető. Csak fel kell készülni a kísértésre, és ha felkészültünk arra, hogyan fogunk neki ellenállni, valóban könnyebben fog menni a dolog. A tanulmányban csak férfi alanyokat alkalmaztak, olyanokat, akik hosszútávú kapcsolatban élnek. Egy részükkel a kísérlet előtt azt a helyzetet beszélték meg, hogy mi történne, ha egy hétvégén, amikor barátnőjük/feleségük távol van, egy vonzó nő környékezné meg őket. A férfiaknak fel kellett vázolni, mit tennének, hogyan viselkednének kapcsolatuk védelme érdekében.

Ezek után az alanyoknak egy virtuális térben kellett tájékozódniuk. Ez a virtuális valóság tartalmazott olyan szobákat, amelyekben időnként egy vonzó nő képe villant fel, de csak egy-egy pillanatra, azaz úgy, hogy azt az agy csak tudat alatt érzékelje. Azok férfiak, akikkel korábban a hűtlenkedés elkerüléséről beszéltek, az idő 25%-át töltötték ebben a szobában. A fel nem készített férfiak ehhez képest idejük 62%-át itt töltötték, tudat alatt élvezve a vonzó nő képét.

Ezek szerint nem nehéz a dolgunk, ha el szeretnénk kerülni, hogy becsússzon egy félrelépés: csak előre fel kell készíteni magunkat. Valószínűleg azonban még több embert érdekelne, ha azt kísérleteznék ki, hogyan lehet azt elérni, hogy a másik ne csaljon meg minket. Vajon a fenti tanulmányból le lehet vonni azt a következtetést, hogy elég partnerünkkel elmondatni, hogy mit csinálna, ha flörtölni kezdene vele valaki, és ha ezt így végigvettük vele, reménykedhetünk, hogy tényleg nem is fog megcsalni?