Meglepő eredményt hozott az idén a Gallup kutatóintézet által minden év májusában végzett, az amerikaiak hitét és világnézetét vizsgáló felmérés. A kérdőívben arra is válaszolni kell, hogy "morálisan elfogadhatónak tartja-e a meleg és leszbikus kapcsolatokat"? Az igennel válaszolók aránya ugyan évek óta növekszik, de idén átlépte az 50%-os határt, ami azt jelenti, hogy az USA-ban immár kevesebben vannak azok, akik morális alapon ellenzik a homoszexuális viszonyokat. A felmérés arra is felhívja a figyelmet, hogy az elfogadás erősödésének tendenciája kizárólag a férfiakra jellemző, különösen a 18-49 év közötti férfiakra.

Eddig mindig a nők között voltak többen azok, akinek nem volt semmi bajuk a melegekkel, de a hölgyek között ez az arány évek óta nem változik. A férfiak között eddig mindig kevesebben voltak az elfogadók, de számuk egyre növekszik, és ennek a növekedésnek köszönhetően idén először immár nem a nők, hanem a férfiak ellenzik kevésbé a meleg kapcsolatokat. Az 50 fölötti férfiak körében az utóbbi 4 év alatt 26%-kal, míg az 50 alatti férfiak körében 48%-kal nőtt azok aránya, akik elfogadják a homoszexualitást.

A Gallup természetesen csak kutatási adatokat közöl, de nem próbálja meg azokat értelmezni. Vannak elemzők azonban, akik rámutatnak arra, hogy a változás okai között az lehet, hogy Amerikában az utóbbi időben több harcosan melegellenes hírességről derült ki, hogy homoszexuálisak, így egyre inkább terjed az a nézet, hogy aki nagyon hangoztatja, hogy homofób, az valószínűleg maga is meleg. Mások szerint annak lett meg az eredménye, hogy egyre több híres és nemhíres személy vállalja fel nyíltan hovatartozását. Általában ugyanis elfogadóbbak azok, akik személyesen ismernek egy meleget vagy családi kapcsolatban állnak eggyel, míg a teljes elutasítás azokra jellemző, akiknek nincs a környezetében homoszexuális személy (vagy van, csak ők nem tudnak róla).