Empátia-tesztet végeztek a Michigani Egyetem csaknem 14.000 hallgatójának részvételével. A kérdéssor azt vizsgálja, hogy mennyire vagyunk képesek együttérezni a bajba jutottakkal, vagy azokkal, akik éppen szenvednek. A felmérésben a kérdőívet kitöltőknek állításokat kell értékelni, hogy rájuk illenek-e, és ebből 1-től 5-ig egy pontszám alakul ki a végére. Az 1 az empátia teljes hiányát jelenti, míg ötöst azok kapnak, akik végtelenül együttérzőek.

A tesztet már évtizedek óta időközönként előveszik, és az összehasonlítás azt mutatja, hogy a '80-as évekhez képest 40%-kal kevésbé együttérzőek az emberek. Ennek nyomán a Fox News rögtön az Empátia vége címmel közölt cikket, annak ellenére, hogy a csökkenéssel együtt még mindig 3 fölött van az egyetemisták átlagértéke, azaz a mutató éppen csak, de egyelőre pozitívban maradt. A közreadott elemzés szerint a fiatalok félig-meddig már egy virtuális világban élnek, és azért nem azonosulnak a mások szenvedésével, mert azt még saját életüknél is kevésbé valóságosnak élik meg.

Persze ennél van egy sokkal kézenfekvőbbnek tűnő magyarázat is a jelenségre: egyszerűen túl sok mindenkivel kéne együttéreznünk. A média ontja a háború sújtotta övezetek tragédiáit, a tengerbe ömlő olaj híreit, az árvízkárosultakat, és így tovább. Nap mint nap megyünk el hajléktalanok mellett az utcán. Minél több borzalommal kénytelen szembesülni az ember nap mint nap, annál fontosabb a túléléshez, hogy a benne feléledő természetes empátiát elnyomja. Aki mindenkivel együtt szenved, annak elviselhetetlenné válik az élete.

Más kérdés persze, hogy az emberek nemcsak az idegenekkel nem képesek (vagy hajlandók) együttérezni, hanem gyakran a hozzájuk legközelebb állók érzelmeit sem veszik figyelembe. Elvileg egy megcsalástól is vissza kéne, hogy tartson mindenkit, aki tartós kapcsolatban él, hogy tudja, milyen kegyetlenül megalázó lenne partnere számára, ha ő félrelépne. De az utóbbi időben úgy tűnik, erre csak utólag szokás gondolni, és ha mégis van, ami visszatart, akkor az nem az együttérzés, hanem a lebukástól és az azzal járó megszégyenüléstől való félelem. Ön is úgy tapasztalja, hogy az emberekből kiveszőben van az együttérzés?