Az esküvőnek a legtöbb házasulandó szerint egy olyan napnak kell lennie, ami semmi másról nem szól a lakodalmon kívül: csak róluk kettejükről, és a nagy napon köttetett frigyről. Sokan azonban mégis olyan dátumot választanak esküvőjüknek, ami valami miatt már foglalt a naptárban. Öt híres pár példáján keresztül bemutatjuk, pontosan mire is gondolunk.

1. Valentin nap - Az egyik legkézenfekvőbb dátum egy esküvőhöz a Bálint-nap, ha az már úgyis a szerelmesek ünnepe, a világ angolszász hatás alatt álló felében legalábbis. Salma Hayek is ezen a napon ment hozzá a francia Francois-Henri Pinault-hoz. Eredetinek nem túl eredeti, dehát végülis mi mással lehet jobban megünnepelni a Valentin-napot mint egy esküvővel…?

2. Húsvét - Valamivel meglepőbb húsvétra időzíteni a lakodalmat. Ennek évtizedekkel (lassan inkább századokkal) ezelőtt nagy divatja volt, hiszen a mozgó ünnepet megelőző hét hetes nagyböjti időszak az egyház szerint nem kifejezetten a dúskálás ideje, így nem lehetett ekkorra időzíteni egy esküvőt. Az első lehetséges tavaszi időpont ezek szerint húsvét hétvégéje volt, de amióta az egyházaknak egyre kevesebb köze van a házasságkötésekhez, egyre kevésbé számít ez a dátum. Tavaly például a svájci-szlovák teniszezőpáros Roger Federer és Mirka Vavrinec pont nagyszombaton, azaz a húsvét vasárnapját megelőző napon mondták ki az igent. Feltételezzük, hogy a lakodalmat nem a böjt jegyében szervezték.

3. Függetlenség napja - Amint arra nemrég emlékeztettük olvasóinkat, Daniel Moder és híres felesége, Julia Roberts számára 2002. óta július negyedike nemcsak azért jeles nap, mert Amerikában ez nemzeti ünnep: ezen a napon házasodtak össze egy titkos meglepetésparti keretében. Valamelyest bizarr ötlet éppen a függetlenség napjára időzíteni egy esküvőt, de azért reméljük, esetükben a dátum nem fogja rányomni bélyegét a kapcsolatra.

4. Szilveszter - Ahogy régebben szokás volt húsvétkor esküdni, de a nyuszis esküvők mostanra kimentek a divatból, ugyanúgy nem szerveznek sokan manapság lakodalmat karácsonyra. Annál népszerűbb erre a célra december 31-e. Két celebpárt is tudunk mondani, akik szilveszterkor esküdtek. Egyrészt a Dexter című sorozat a képen látható sztárjait, Michael C. Hallt és Jennifer Carpentert, akik 2008. utolsó napján mondták ki a boldogító igent, másrészt Will Smitht és Jada Pinkettet, akik 1997. szilveszterét választották ki lakodalmukhoz.

5. Születésnap - Egy dolog mindenképpen jó az ilyesmiben: könnyebb fejben tartani, hogy mikor van a házassági évforduló. Nagyban megkönnyíti a férj dolgát például, ha felesége születésnapja és a házassági évforduló nem két külön dátumra esik. Ilyen kivételezett helyzetben volt Sean Penn, aki 1985-ben Madonnát az énekesnő szülinapján vette el. 1989-ben aztán a válást nem egy jeles napra időzítették.