Dr. Pam Spurr pszichológus véleményét idézi ma a Daily Mail azzal kapcsolatban, hogy a túl későn megkötött házasságok az átlagosnál nagyobb veszélynek vannak kitéve. A téma apropóját többek között Harrison Ford és Calista Flockhart esküvője szolgáltatja, akik már nyolc éve vannak kapcsolatban, de csak a múlt héten mondták ki a boldogító igent. A szakértő egészen konkrét szabályban foglalja össze tapasztalatait: szerinte ideális esetben a kapcsolat kezdete és a házasságkötés között másfél és három év közötti időnek kell eltelnie. Az, hogy a túl korán megkötött házasságnak mik a veszélyei, nyilván kevésbé szorul magyarázatra. A szerelem első hónapjaiban az ember vakon úszik a boldogságban, és aki ilyenkor esküszik, az gyakorlatilag nem is tudja, hogy kihez megy hozzá, illetve kit vesz el.

Ezzel szemben ha már három év eltelt a kapcsolatból és esküvőről még mindig nem esett komolyabban szó, az azt jelenti, hogy a felek legalább egyike nem szeretné elkötelezni magát. Az, hogy a másik pl. a nyolcadik évben mégis eléri valahogy, hogy párja beleegyezzen a lagziba, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető tényleg ezt szerette volna. Akit pedig belekényszerítenek egy házasságba, az nem fog sokáig benne maradni. Ebből a pszichológus szerint az következik, hogy azoknak, akik három év elteltével még mindig nem fogadtak egymásnak örök hűséget, minimum komolyan le kell ülniük megbeszélni, ki mit vár a jövőtől.

Önöknél mennyi idő telt el a kapcsolat kezdete és az esküvő között?

Ebben a 18 hó - 3 év szabályban az a jó, hogy konkrét és kézzelfogható gyakorlati tanácsot ad, és az a rossz, hogy nem vesz figyelembe egy sereg tényezőt, ami mind szerepet játszik annak eldöntésében, hogy ki mikor szeretne házasodni. Sokan anyagi megfontolásokból halasztják el az esküvőt, mások elvből addig várnak vele, amíg meg nem érkezik az első gyerek. És talán nem túlzás azt mondani, hogy a többségnél már rég megszületik az átgondolt és egy életre szóló elhatározás az örök hűséggel kapcsolatban, mire úgy döntenek, hogy mindezt egy esküvővel nyilvánosan is meg szeretnék ünnepelni. Mindenesetre kíváncsiak vagyunk, hogy házas olvasóink vajon ebben az aranyablaknak nevezett másfél éves periódusban léptek-e oltár, illetve anyakönyvvezető elé. És persze azt is szeretnénk tudni, olvasóink szerint ideálisan mennyi idő telik el a megismerkedés és a házasságkötés között.