A Rochesteri Egyetem kutatóinak egy tanulmányáról van most szerencsénk beszámolni kapcsolati válság előrejelzése-témában. Amint azt a Time is közzétette, a tudósok azt a problémát szerették volna áthidalni, hogy egy hosszú távú kapcsolat megromlását a felek gyakran letagadják, egymás vagy akár saját maguk előtt is. Egy olyan módszert kerestek, amivel ennek ellenére meg lehet mondani, hogy a viszonynak van-e jövője. Úgy néz ki, a módszert most meg is találták.

222 db, boldog kapcsolatban élő személyt vontak bele a kísérletbe, amely azzal kezdődött, hogy az alanyoknak meg kellett adniuk három szót, amely szerelmüket írja le (nevét, becenevét, jellemző tulajdonságát, stb.). Maga a kísérlet egy kétfordulós asszociációs játékból állt, amelyben egy számítógép képernyőjén megjelenő szavak közül először a partnerre vonatkozó és a pozitív jelentésű (pl. vakáció) szavakat kellett kiválasztani. A második fordulóban a felvillanó szavak közül a partnerre vonatkozóakat és a negatívakat (pl. tragédia) kellett tudni összekapcsolni. A kísérlet mögötti elmélet az volt, hogy akiknek megromlófélben van a kapcsolata, bár egyelőre azt hiszik vagy legalábbis mondják magukról, hogy boldogok, azok a játék második fordulójában teljesítenek jobban, mert a negatív dolgokról könnyebben asszociálnak saját partnerükre.

Hogy az elméletet le is ellenőrizzék, a 222 ember letesztelése után vártak egy évet, és utána megint visszahívták az alanyokat egy rövid kérdés erejéig. Persze aziránt érdeklődtek, hogy még együtt vannak-e azzal a partnerükkel, akikkel egy évvel ezelőtt még olyan jól ment minden. Úgy néz ki, a módszer valóban működik, mert a játék pozitív felében jobban szereplők többsége az egy év után is kitartott szerelme mellett, míg a negatív fogalmak összekapcsolásában jeleskedők nagyobb eséllyel szakítottak a kísérletet követő egy évben.