Nem vagyok egy nagy Facebook-rajongó és még soha életemben nem jelöltem be senkit rajta, de ha bejelölnek, azt vissza szoktam igazolni. Ennek a módszernek a következménye, hogy fölöttébb népszerűtlen és zárkózott embernek tűnök a profilom alapján: mindössze 106 barátom van, miközben ezek a barátok általában többszáz fős társaság tagjainak tudhatják magukat a Facebookon. Ebbe a 106 barátba természetesen csak az igazi élő emberek számítanak bele, a hírességek, szervezetek, stb. nem.

Úgy gondoltam, egyszer érdemes lenne megnézni, mit is jelent a gyakorlatban egy facebookos barátság, ezért nekiültem végigelemezni az ismerőseimet abból a szempontból, hogy kivel mikor találkoztam utoljára élőben. A leltár bebizonyította, hogy az nekem egy múlt századi elavult nézetem, hogy aki az embernek barátja, azzal néha, mondjuk havonta, de minimum évente egyszer illik összeröffenni. Szerencse, hogy pont 100 körüli a barátaim száma, mert így a konkrét számokat nagyjából százalékokként is kezelhetjük.

Facebookos barát-leltár

106 barátból ennyivel találkoztam utoljára az elmúlt...

1 hónapban: 32

1 hónál régebben, de 1 éven belül: 32

1 évnél régebben, de 5 éven belül: 27

5 évnél régebben, de 10 éven belül: 9

10 évnél régebben vagy soha: 6

Megszámoltam, a 106 facebookos barátom közül az elmúlt egy hónapban 32-vel találkoztam minimum egyszer, azaz kicsit kevesebb, mint harmadukkal. Pontosan ugyanennyien vannak, akikkel egy hónapnál régebben találkoztam utoljára, de azért az elmúlt egy évben láttuk egymást élőben is. Ez 106-ból 64 személy, ami azt jelenti, hogy a barátaim kb. kétötödével több, mint egy esztendeje találkoztam utoljára. 27 ember esetében 1 és 5 év közötti idő telt azóta, hogy élőben összefutottunk, míg kilencen vannak, akivel 5 évnél régebben volt az utolsó találkozó, mégis bejelöltek, és 6 olyan emberrel tartom úgy-ahogy a kapcsolatot a neten, akiket élőben 10 éve láttam utoljára vagy soha nem is találkoztunk. Közülük kettőről egyáltalán nem is tudom, hogy kicsodák, és hogy miért jelöltek be engem. Önnél nagyjából hogy néznek ki ugyanezek a számok? Élőben mennyire tartja a kapcsolatot internetes barátaival?